Hoppa till huvudinnehåll

Ett dygn av regeringskris – detta har hänt!

Det gångna dygnet har varit både dramatiskt och överraskande. Mycket hann hända innan Juha Sipilä vid 15-tiden meddelade att regeringskrisen är avblåst. Vad var det egentligen som hände? Läs vår sammanfattning!

Måndag morgon

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho anländer till Villa Bjälbo för diskussioner med statminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml).

Utgångspunkten för diskussionerna är knepig. Redan inför förhandlingarna har Samlingspartiet och Centern signalerat att valet av Halla-aho kan komma att få konsekvenser för regeringssamarbetet.

Måndag förmiddag

Förhandlingarna avslutas kring lunch. Jussi Halla-aho lämnar Villa Bjälbo.

Juha Sipilä och Petteri Orpo för överläggningar med sina medarbetare och medlemmar ur riksdagsgrupperna.

Medan de svarta tjänstebilarna åker skytteltrafik till statministerns tjänstebostad spekuleras det vilt om vad som kommer hända.

Hur ser framtiden ut för regeringen? Går det att samarbeta med Jussi Halla-aho?

Måndag eftermiddag

Strax efter klockan 14 skickar statsministern och finansministern två lakoniska tweetar där de konstaterar att det inte finns förutsättningar för fortsatt samarbete med Jussi Halla-ahos sannfinländare.

Regeringskrisen är ett faktum. Spekulationen om möjliga ersättare till Sannfinländarna går heta. Många tippar på att det blir SFP och Kristdemokraterna som tar plats i regeringen.

På Facebook delger Jussi Halla-aho sin syn på det som hänt. Han säger att han inte har krävt några förändringar i regeringsprogrammet.

Enligt Halla-aho hade det räckt om regeringen hållit fast vid sitt sitt eget program.

Under en presskonferens på eftermiddagen ger Juha Sipilä och Petteri Orpo sin syn på läget.

Sipilä säger att det var skillnaderna i värderingarna mellan Sannfinländarna och de övriga regeringspartierna som ledde till krisen.

Det tog Timo Soini 20 år att göra Sannfinländarna regeringsdugligt, och två dagar för Jussi Halla-aho att rasera det här, konstaterar Orpo.

President Niinistö kommenterar regeringskrisen under de pågående samtalen i Gullranda.

Enligt Niinistö hör regeringsskiften till parlamentarismen. Presidenten betonar att nyval kan bli aktuella först då man prövat utrett möjligheterna att bilda regering med nuvarande maktförhållanden.

Måndag kväll

Centerns och Samlingspartiets riskdagsgrupper samlas för att diskutera regeringens framtid.

Båda riksdagsgrupperna ställer sig bakom statsministerns förslag om att avsluta samarbetet med Sannfinländarna.

Riksdagsledamöterna Wille Rydman och Susanna Koski från Samlingspartiet meddelar att de kunde ha tänkt sig ett fortsatt samarbete med Halla-aho.

Politiker som deltog i programmet A-studio 12 juni 2017
Partiledarna möttes i en tv-debatt på måndagen. Politiker som deltog i programmet A-studio 12 juni 2017 Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva A-studio,politiker,Regeringskris

På kvällen samlas partiledarna i Yles A-studio för att diskutera. Jussi Halla-aho, som fått en inbjudan till programmet, meddelar om förhinder några timmar före sändningen. Han ersätts av partiets nyvalda viceordförande Laura Huhtasaari.

- Det är inte Sannfinländarna som lämnar regeringen, utan det är Sipilä som lämnar, för att bli av med Sannfinländarna, förklarar Huhtasaari.

Oppositionsledarna Antti Rinne (SDP), Ville Niinistö (Gröna) och Li Andersson (VF) upprepar att de inte är beredda att ta regeringsansvar utan nyval.

Anna-Maja Henriksson (SFP) och Sari Essayah (KD) vill att regeringen utreder samarbetsmöjligheter med de övriga partierna, innan nyval utlyses.

Henriksson och Essayah får upprepade frågor om partiernas villkor för medverkan i regeringen. Ingendera vill slå fast några knäckfrågor i förväg.

Statsminister Juha Sipilä talar om missnöjet som han upplevt i de sannfinländska leden efter valet av Halla-aho. Det är som om deras politiska hem hade brunnit, säger statsministern.

Tisdag morgon

Juha Sipilä har meddelat att han kommer att lämna in sin avskedsbegäran till regeringen under tisdagen. Sipilä säger att han kommer att be om avsked efter den sannfinländska riksdagsgruppens sammanträde kl. 13.

I Svenska Yles morgonnyheter diskuterar professor emeritus Lauri Karvonen Sannfinländarnas sits. Han tror att nischen för ett extremt nationalistiskt parti är liten.

Både väljare och medlemmar kommer att lämna partiet, menar Karvonen.

På morgonen möts Kristdemokraternas riksdagsgrupp för överläggningar om läget.

Tisdag förmiddag

Uppmärksamheten riktas på sannfinländarnas instundande gruppmöte.

Hurdana kommer stämningarna att vara? Står gruppen bakom den sittande ordföranden, eller blir det avhopp?

Tisdag eftermiddag

Regeringskrisen får en helt ny vändning när 20 medlemmar i den sannfinländska riksdagsgruppen meddelar att de kommer att bilda en ny grupp som går under namnet Nytt alternativ.

I gruppen medverkar förutom tidigare partiordföranden Timo Soini också samtliga fem sannfinländska ministrar.

Under dagen ansluter sig ytterligare två sannfinländska riksdagsledamöter till gruppen.

Sampo Terho och Jussi Niinistö
Ministrarna Sampo Terho och Jussi Niinistö var med om att bilda gruppen Nytt alternativ. Sampo Terho och Jussi Niinistö Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva Sampo Terho,Jussi Niinistö,Nytt alternativ

Gruppens ordförande Simon Elo säger att gruppen är beredd att fortsätta regera tillsammans med Centern och Samlingspartiet, utgående från det befintliga regeringsprogrammet.

Utgångspunkten är att de nuvarande ministrarna får behålla sina poster.

Det här kommer sannolikt att förstöra våra politiska karriärer, vi kommer att stämplas som förrädare och vi kommer hotas till livet, säger Elo.

Statsminister Juha Sipilä möter pressen strax efter klockan 15.

Sipilä meddelar att han tänker rekommendera att regeringen fortsätter med nuvarande ministrar och regeringsprogram.

Sipilä berättar att han var på väg för att lämna sin avskedsansökan till presidenten då han fick budet om att gruppen Nytt alterantiv bildats.

Samtidigt ordnar Jussi Halla-aho en presskonferens på Sannfinländarnas partikansli i centrum av Helsingfors.

Närvarande är partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo och partiets informationsansvariga Matti Putkonen.

Halla-aho uttrycker sin besvikelse över utbrytargruppens agerande.

Han säger att Nytt alternativ lämnade gruppen utan förvarning och att han är besviken. Han sade också att han var helt oförberedd på ett så här stort avhopp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund går ut med hård kritik mot Nytt alternativ och talar om en skamlig dag.

Tisdag kväll

Kvällen kulminerar i överläggningar med riksdagsgruppernas ordförande på Villa Bjälbo.

På mötet representerades Nytt alternativ av kulturminister Sampo Terho.

Terho berättar att han utsetts till "triominister” av Nytt alternativ. Det här betyder att det är han som för partiets talan i diskussioner med partiordförandena Sipilä och Orpo.

Beslutet att lämna sannfinländarna föregicks av en hård inre kamp, medger Terho på presskonferensen. Att lämna riksdagsgruppen var ändå det enda alternativet, konstaterar Terho.

Sampo Terho visar Timo Soini Sannfinnländarna-pins som Soini kastat bort.
Sampo Terho visar upp ett sannfinländskt pins han tagit som minne. Sampo Terho visar Timo Soini Sannfinnländarna-pins som Soini kastat bort. Bild: Lehtikuva Sampo Terho,Nytt alternativ,politik,Sannfinländarna

Statsminister Juha Sipilä säger att samarbetet med Nytt alternativ gör det möjligt att jobba vidare utgående från det nuvarande regeringsprogrammet, utan ytterligare regeringsförhandlingar.

Den största skillnaden är att regeringens parlamentariska stöd minskar med ett femtontal riksdagsledamöter, säger statsministern.

Sipilä hoppas kunna komma med en upplysning om den nya regeringskonstellationen så snabbt som möjligt, för att riksdagens ska kunna rösta om regeringens förtroende.

Finansminister Petteri Orpo säger att man genom samarbetet med Nytt alternativ lyckats stänga ut sådana anhängare till Halla-aho vars värderingar inte går att acceptera.

- Den här gruppen är visserligen mindre än den tidigare, men jag tror den kommer att vara mer handlingskraftig, säger Orpo.

På kvällen möter Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-Aho sina tidigare partikamrater Simon Elo och Tiina Elovaara i en tv-debatt.

Elo säger att stämningen vid partikongressen blev droppen som fick bägaren att rinna över för hans del.

I Nytt alternativ måste det finnas nolltolerans mot rasism. Det finns vissa ramar måste vara klara för alla, säger Elo.

Samtidigt kommer beskedet om att Samlingspartiets och Centerns riksdagsgrupper godkänt regeringssamarbetet med Nytt alternativ.

Regeringskrisen är över.