Hoppa till huvudinnehåll

Finsk Ungdom till avhopparna: Svikare!

Timo Soini anländer till Sannfinländarnas gruppmöte i riksdagen kl 13 tisdagen den 13 juni 2017.
Timo Soini anländer till Sannfinländarnas gruppmöte i riksdagen den 13 juni 2017. Timo Soini anländer till Sannfinländarnas gruppmöte i riksdagen kl 13 tisdagen den 13 juni 2017. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Sannfinländarna,partier,partier

Flera partier reagerar på att över tjugo riksdagsledamöter hoppar av den sannfinländska riksdagsgruppen.

Bland annat kommenterar Finsk Ungdoms ordförande Samuli Voutila på Twitter kort och enkelt: Svikare!

Hoppa över Twitterpostning

Voutila berättar också att Finsk Ungdom står bakom moderpartiet Sannfinländarna.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo förvånar sig över hur många som bröt sig ur riksdagsgruppen, trots att han förväntade sig att några skulle göra det.

Orpo säger att det i och med avhoppet finns goda förutsättningar för att bilda en majoritetsregering.

Hoppa över Twitterpostning

Också Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen anser att det finns förutsättningar för den nuvarande regeringen att fortsätta sitt arbete.

Petteri Orpo (t.v.) och Antti Kaikkonen
Petteri Orpo (t.v.) och Antti Kaikkonen Petteri Orpo (t.v.) och Antti Kaikkonen Bild: Lehtikuva/Markku Ulander Petteri Orpo,Antti Kaikkonen

- Jag har sammankallat vår riksdagsgrupp till möte i kväll för att vi ska kunna dryfta läget, säger Kaikkonen i tidningen Kaleva.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson anser däremot att om Sipilä bildar en regering med sannfinländska avhopparna fortsätter regeringens linje som förut.

De grönas ordförande Ville Niinistö säger på Twitter att Halla-aho var en belastning för imagen, och att ifall utbrytarna får fortsätta i regeringen kommer den hårda linjen i nedskärningarna att bestå.

Hoppa över Twitterpostning

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta summerar dagens saldo med att regeringen får fortsätta halta på samma linje, men att oppositionen har fått en ny grupp som representerar extremism.

Hoppa över Twitterpostning

Källor: Twitter, FNB

Läs mera:

Statsminister Juha Sipilä stiger ut ur en bil med två säkerhetsvakter i bakgrunden.

Dramatisk dag inom politiken - Läs vår direktrapportering kring regeringskrisen

Sannfinländarna splittras och en stor grupp riksdagsledamöter bildar gruppen Nytt alternativ där bland andra Timo Soini och Sampo Terho ingår. Statsminister Juha Sipilä föreslår att Centern och Samlingspartiet bildar en regering tillsammans med Nytt alternativ.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes