Hoppa till huvudinnehåll

Många västnyländska sannfinländare stannar kvar i Halla-ahos parti

Riikka Slunga-Poutsalo och Jussi Halla-aho på presskonferens i Helsingfors den 13 juni 2017
Partisekreterare, Lojobon Riikka Slunga-Poutsalo med partiordförande Jussi Halla-aho. Riikka Slunga-Poutsalo och Jussi Halla-aho på presskonferens i Helsingfors den 13 juni 2017 Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Riikka Slunga-Poutsalo,Sannfinländarna,Jussi Halla-aho

Turbulensen efter ordförandebytet och avhoppen bland Sannfinländarna har rört upp känslor också bland medlemmarna i Västnyland.

Partiet har tio förtroendevalda i regionen: sex ledamöter i Lojo, en i Sjundeå, en i Raseborg och två i Hangö.

Lämnade partiet

Frågan om vilket läger man ansluter sig till, Halla-aho eller den nya riksdagsgruppen Nytt alternativ, är inte aktuell för tidigare sannfinländaren Heikki Linnavirta från Lojo.

- När jag tog del av partiordföranden Jussi Halla-ahos rasistiska blogginlägg skrev jag genast ut mig ur partiet. Jag vill inte längre ha någonting att göra med Sannfinländarna, i någon som helst form.

Linnavirta betecknar sig själv som en främmande fågel i den sannfinländska fullmäktigegruppen i Lojo. Nu startar han en egen obunden grupp, Haloo Lohja.

- Jag betvivlar att flera andra lämnar partiet i Lojo, också om man kunde önska det.

Partitrogna och måttfulla

Sannfinländarnas partisekreterare, Lojobon Riikka Slunga-Poutsalo sade vid tisdagens presskonferens att hon går in för det uppdrag hon valts till och stannar inom partiet.

Hon manade till måttfullhet, också om partiet befinner sig i ett brytningsskede. Slunga-Poutsalo är första vice ordförande i stadsstyrelsen i Lojo.

På samma linje är partikamraten, Lojobon Piritta Poikonen. Hon förvånar sig över att så många som 22 riksdagsledamöter lämnade partiet för att grunda en egen riksdagsgrupp.

Poikonen stannar kvar inom det Sannfinländska partiet och sin fullmäktigegrupp.

Piritta Poikonen från Lojo.
Piritta Poikonen är en av sex sannfinländare i nya fullmäktige i Lojo. Piritta Poikonen från Lojo. Bild: Yle/Bubi Asplund piritta poikonen

- Jag tycker att vi har en samstämd och enhetlig grupp i Lojo. Jag kan gott leva med det nuvarande ordförandeskapet. Efter två år har man ju en chans att påverka igen.

Partibrodern i Lojofullmäktige, Jorma Lausteela, röstade på Jussi Halla-aho och följer honom också i fortsättningen. Han säger att det som skett har varit illa för det sannfinländska partiet.

- De senaste dagarna har fyllts av stor dramatik och mycket spänning. Nu ska vi låta situationen lugna ner sig. Jag tror inte att vi ser några stora förändringar lokalt, trots allt, bedömer Lausteela.

Missnöjd med besluten

Hangöbon, sannfinländaren Pekka Tuunanen är allt annat än nöjd med händelsernas utveckling inom partiet och vad det har lett till.

- Jag tycker inte om de beslut som har fattats. Det är en svår sits för partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo. När det gäller oss här på lokalplanet så har vi mycket små möjligheter att påverka den stora bilden. Sannfinländarna är också så få i Västnyland.

Sannfinnländaren Pekka Tuunanen från Hangö
Pekka Tuunanen från Hangö. Han är inte med i den nya fullmäktigeförsamlingen som valdes i april. Sannfinnländaren Pekka Tuunanen från Hangö Bild: Yle/maria wasström tuunanen

Pekka Tuunanen har noterat en tudelning och ett stort missnöje inom partiet. Han tror att det finns risk för att de västnyländska sannfinländarna splittras.

Själv är Tuunanen dock försiktig med att uttala sig om vilket läger han själv väljer i framtiden, han vill vänta och se.

- Men jag är för EU, det vill jag betona. Utan kontakter är vi i blåsten med vår utrikeshandel.

Följer händelsernas utveckling

Raseborgs sannfinländska fullmäktigeledamot Petri Palin säger att hans engagemang inom lokalpolitiken inte kommer att förändras också om situationen just nu känns förvirrande.

Palin hade på tisdagen ännu inte hunnit diskutera med partikamraterna i de andra västnyländska kommunerna om det finns någon allmän linje.

Petri Palin (Sannf).
Petri Palin är invald i Raseborg. Petri Palin (Sannf). Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,raseborg fullmäktige 31.8.15

- Tillsvidare kommer jag att stanna kvar inom det ursprungliga partiet. Men jag kommer att noga följa med hur programmet ser ut och vilka uttalanden som görs.

Hur påverkas då lokalpolitiken och värderingarna av turbulensen på riksplanet?

- Jag tror inte att den inverkar på vårt arbete här. Det är inte Halla-aho raseborgarna röstade på när de röstade sannfinländskt.

Artikeln uppdaterades tisdagen den 13 juni 2017 klockan 21.44 med förtydligandet att Poikonen stannar kvar inom det Sannfinländska partiet. Den tidigare formuleringen var Halla-ahos parti.
Uppgiften om Pekka Tuunanen korrigerades i bildtexten tisdagen den 13 juni 2017 kl 22.50. Tidigare stod det att han är förtroendevald i Hangö. Det är han inte längre.