Hoppa till huvudinnehåll

"Midsommartrafiken borde fungera utan problem"

Polisen ombord Sterna.
Myndigheterna utreder olyckan på Sterna på måndagseftermiddagen. Polisen ombord Sterna. Bild: Yle / Mattias Simonsen färjolycka

Under tisdag morgon trafikeras färjpasset Pargas-Nagu med färjorna Falco och Replot 2.

Den nya pontonen var vid åttatiden på tisdag morgon så gott som färdig installerad, vilket betyder att färjelägena snart är normala igen. Under tisdagen kommer även reservfärjan Odil att kunna tas i trafik.

Hur inverkar olyckan på midsommartrafiken?

- Vi tror att vi sköter midsommartrafiken utan problem. Enligt planerna sätts nya färjan Elektra i trafik och hon har mycket stor kapacitet, säger Mats Rosin, vd för rederiet Finferries.

Sterna fick skador på klaffens fastsättning och ska repareras eftersom klaffen är vind och sned. Det är ännu inte klart hur länge Sterna blir borta.

Vet ni vad olyckan berodde på?

- Befälhavaren har den uppfattningen att han inte fick den bromseffekt han skulle ha, men det här måste undersökas och görs enligt normala rutiner, mer än så kan jag inte säga i dag, säger Rosin.

Var det ett tekniskt fel eller berodde olyckan på en mänskig faktor?

- Det är helt fel av mig att spekulera vad det kan ha berott på. Vi jobbar enbart med fakta och saken ska undersökas, säger Rosin.

Sterna körde mot pontonen vid färjfästet i Lillmälö i Pargas på måndagseftermiddagen. Flera fordon och passagerare satt fast på färjan i flera timmar till följd av olyckan.

Uppdaterat klockan 09:30.
Båda linkspannen på Lillmälösidan är åter i bruk. På rutten trafikerar Falco och reservfärjan Odil enligt sommartidtabllen. Sterna är ur trafik på grund av reparationsarbeten, skriver Finferries på sin webbsida.