Hoppa till huvudinnehåll

Musse i livets hårda skola - och lågstadiet

Musse Hasselvall vill hjälpa sitt gudbarn Zeline med matematik men inser att han själv inte förstår matten i årskurs fem. När han öppnar matteboken förstår han ingenting. Nu måste det bli en förändring på det. Dels för att det är viktigt med matten men i grunden gäller det att vara en bra förebild som vuxen.

I den svenska serien Livets hårda skola bestämmer sig Musse för att återvända till skolbänken. Rektorn på skolan är dock inte riktigt med på noterna och Zeline kan inte heller tro att Musse är riktigt seriös.

Det är inte varje dag som en vuxen man bestämmer sig för att återvända till lågstadiet. Musse igen tror att han som vuxen också kan vara en tillgång i klassen samtidigt som han lär sig.

Efter lite funderingar får Musse ändå ta plats i skolbänken bredvid sin guddotter. Vid sidan om matten blir det också funderingar kring exempelvis självkänsla och gruppdynamik. Det är trots allt mycket man lär sig i skolan utöver det som står i böckerna.

Musse hjälper en elev att hitta något intressant utanför skolan och pratar också med sin egen pappa om vad som är viktigt som vuxen förebild.

Vad är det egentligen skolan lär oss? Hur förbereder den oss inför vuxenlivet och hur passar en vuxens, i detta fall Musses, värderingar in i klassrummet? I serien får vi också praktiska mattetips i varje avsnitt .


Orginaltitel: Livets hårda skola (Sverige)
6 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: UR, Sverige

Mer från programmet

 • I jakten på århundradets finlandssvensk - så här togs de 22 namnen fram!

  Så här resonerade juryn som valde ut 22 kandidater.

  En fyrahövdad jury har valt ut tjugotvå framstående finlandssvenskar som varit verksamma under vår hundraåriga självständighet. Vinnaren röstas fram av allmänheten och koras på Svenska dagens huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors den sjätte november.

 • Rösta fram århundradets finlandssvensk!

  Vem är den främsta finlandssvensken?

  Vem är den främsta finlandsvensken under de hundra år som Finland varit självständigt? Nu har du chansen att vara med och rösta fram århundradets finlandssvensk bland de utvalda tjugotvå kandidaterna.

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

Läs också