Hoppa till huvudinnehåll

Över 20 politiker i huvudstadsregionen bröt mot valfinansieringslagen

Valaffischer i Helsingfors.
På måndagen den 12 juni borde alla ordinarie fullmäktigeledamöter och suppleanter ha redovisat för sin valfinansiering. Men många har låtit bli. Valaffischer i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn kommunalval,Valaffisch,valkampanjer,valfinansiering

Sammanlagt 23 ledamöter i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda har försummat att inom utsatt tid meddela vem som har betalat för deras kommunalvalskampanj och hur mycket kampanjen kostade. De som valdes till ordinarie eller suppleant i fullmäktige borde senast den 12 juni ha redovisat för det här, enligt valfinansieringslagen.

Redovisningen om valfinansieringen ska läggas upp på Statens revisionsverks webbplats två månader efter att valresultatet har fastställts. För kommunalvalets del borde alltså redovsiningen ha varit gjord den 12 juni. En ledamot ska göra en valfinansieringsanmälan också fastän ledamoten inte har använt några pengar på sin kampanj.

I Esbo har åtta ledamöter, en ordinarie och sju suppleanter brutit mot valfinansieringslagen. De är Sannfinländarna Seppo Huhta, Marja Pihlajaniemi och Toni Seppänen, Samlingspartisterna Asso Erävuoma, Kristian Meurman och Johanna Paattiniemi samt SDP:s Abdi-Rashid Mohamud. Av dem gjorde Seppänen (Sannf) och Pihlajaniemi (Sannf) en förhandsanmälan, som är frivillig, medan Meurman (Saml) gjorde sin redovisning på tisdagsmorgonen.

Den enda ordinarie ledamoten i Esbo som inte har redovisat i tid är Riikka Pakarinen från Centern. Hon är tidigare Europaparlamentariker.

- Jag borde ha gjort redovisningen i går men jag glömde det. Men jag gör det genast, förklarar Pakarinen när Yle Huvudstadsregionen ringer upp.

Och mycket riktigt. En kort stund efter samtalet har Pakarinen redogjort för sin valfinansiering. Hennes kostnader understeg 800 euro och hon behöver därmed inte redogöra i detalj för dem.

Riikka Manner.
Riikka Pakarinen (hette tidigare Manner) fick flest röster av alla Centerpartister i kommunalvalet i Esbo i april. Hon gjorde inte sin anmälan om valfinansiering inom utsatt tid. Riikka Manner. Bild: Yle manner

Vänsterförbundare i Helsingfors slarvade med redovisningen

I Helsingfors är det sex ledamöter som inte har redovisat inom utsatt tid.

Av dem är två ordinarie i fullmäktige, Silvia Modig och Sami Muttilainen, både två från Vänsterförbundet. Modig redogjorde för sin valfinansiering på tisdagsmorgonen. Både Modig och Muttilainen gjorde en förhandsanmälan och enligt den var Muttilainens kampanjbudget 50 euro.

Suppleanterna i Helsingfors som inte redogjort inom utsatt tid är Deek Gurhan (SDP), Nuutti Hyttinen (Sannf), Matias Turkkila (Sannf) och Jani "Wallu" Valpio (VF). Turkkila gjorde ändå sin redovisning på tisdagsmorgonen.

"Jag har haft så mycket att göra, men ska göra redovisningen i dag"

I Vanda har en ordinarie fullmäktigeledamot, Saba Ayub (SDP), låtit bli att redovisa för sin kampanjfinansiering.

- Jag ska redovisa för den i dag. Jag har glömt bort det. Men jag använde inte mycket pengar på min kampanj, det handlar om under 200 euro. Jag tror inte på att dela ut blommor och karameller, säger Ayub.

Tycker du att det är viktigt att berätta om sin valfinansiering?

- Det är jätteviktigt och jag beklagar att jag inte har gjort det. Jag är ensamförsörjare och har två företag och boksluten ska göras just nu. Jag har haft så mycket att göra, men jag ska göra redovisningen i dag, säger Ayub.

Kort efter intervjun gör Ayub redovisningen där hon försäkrar att hennes kampanj kostade mindre än 800 euro och att kostnaderna därmed inte behöver redovisas desto mer.

Jag är ensamförsörjare och har två företag och boksluten ska göras just nu. Jag har haft så mycket att göra, men jag ska göra redovisningen i dag.― Saba Ayub (SDP)

Två suppleanter i Vandafullmäktige, Antti Kari (Gröna) och Kaarlo Kivimäki (VF), har också slarvat och inte redovisat inom utsatt tid. Båda två gjorde ändå redovisningen på tisdagsmorgonen.

Centern i Kyrkslätt dålig på att redovisa

I Kyrkslätt har ingen av Centerns två ledamöter redovisat för sin valfinansiering inom utsatt tid och en av suppleanterna har också missat att göra det. Det handlar alltså om de ordinarie ledamöterna Marjut Frantsi-Lankia och Antti Salonen samt suppleanten Jannika Ranta.

Yle Huvudstadsregionen försökt nå Frantsi-Lankia och Salonen utan att lyckas.

I Kyrkslätt har också ordinarie ledamoten Katarina Penkert (Saml) lämnat redovisningen ogjord.

I Grankulla är det ordinarie ledamoten Pekka Herkama (Saml) och suppleanten Erin Halme (SFP) som inte har redovisat.

Herkama har inte kunnat nås.

Tillägg 14.6 kl.6.39: Uppgiften om att också Marja Pihlajaniemi (Sannf) i Esbo gjort en förhandsanmälan lades till.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen