Hoppa till huvudinnehåll

Pridefestival firas i Borgå i augusti

En flagga med regnbågsfärger vajar i vinden.
En flagga med regnbågsfärger vajar i vinden. Bild: Mostphotos priderörelsen,Rainbow,homosexualitet,HBTIQ,minoriteter,regnbågsflaggan,regnbågsfamiljer,samkönat äktenskap,könsneutralt äktenskap

Borgås första pridefestival blir en fest för hela familjen. Regnbågsfestivalen planeras nu i rask takt.

Samling vid torget, prideparad och fest i stadsparken lördagen den 19 augusti. Så långt har initiativtagarna, lokalpolitikerna Anette Karlsson, SDP, och Elin Blomqvist, SFP, visionerat.

- Borgå behöver definitivt en pridefestival. Om man klarar av att arrangera festivalen i mindre kommuner än Borgå så borde vi nog också klara av det, säger Elin Blomqvist.

Enligt Blomqvist handlar det om viktiga jämställdhets- och jämlikhetsfrågor, som en stad i Borgås storlek borde kunna lyfta fram.

- Det är via vårt nygrundade kvinnoparlament, med medlemmar från många politiska grupperingar, som idén har spirat. Nu håller vi på att bredda på arrangörsbasen med bland annat stadens ungdomsväsende, säger Elin Blomqvist.

Människor med ballonger och regnbågsflaggor på Senatstorget.
Prideparaden i Helsingfors sommaren 2016. Människor med ballonger och regnbågsflaggor på Senatstorget. Bild: Yle / Niklas Fagerström prideparader,Helsinki Pride,Senatstorget,regnbågsflaggan,HBTIQ,Helsingfors,parader,helsinki pride 2016

Det mesta i programväg är ännu ganska öppet.

- Vår dröm är att pridefestivalen ska börja vid torget och sluta med ett stort jippo i stadsparken för hela familjen med bland annat musik och tal, säger Blomqvist.

Hon betonar att festivalen och arrangemangen är öppna för alla intresserade.

- Vi hoppas att så många som möjligt i Borgå ser det hela som en stor och kiva grej att göra tillsammans.

Den fjärde juli kommer kvinnoparlamentet att träffas för att planera pridefestivalen.

I Nickby, i Sibbo, ordnas en prideparad den 25 augusti.