Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Halla-ahos linje lockar inte väljare - maktkuppen får smärtsamma följder

Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho vill bli utrikesminister.
Sannfinländarnas nyvalda ordförande Jussi Halla-aho. Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho vill bli utrikesminister. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,utrikesminister

Både väljare och medlemmar kommer att lämna Sannfinländarna, tror professor emeritus Lauri Karvonen. Enligt honom är nischen för ett extremt nationalistiskt parti liten.

- Det är helt klart att Sannfinländarna nu tagit ett steg i en radikalare riktning, säger Lauri Karvonen, professor emeritus i statskunskap vid Åbo Akademi.

Enligt Karvonen blir det nu svårare för Sannfinländarna att framstå som ett allmänparti av det slag som före detta ordförande Timo Soini skapat. Han tror inte att den nya, mer radikala linjen kommer att attrahera särskilt många väljare.

- Sannfinländarna kommer knappast att uppnå likadana framgångar som i tidigare riksdagsval. Det finns en nisch för ett mer extremt nationalistisk parti men den nischen är inte särskilt stor.

Halla-aho är trogen sina idéer och tror att de som sådana räcker som strategi.

Karvonen förväntar sig också att en del partimedlemmar i riksdagen och inom kommunalpolitiken kommer att lämna Sannfinländarna.

- Det är sällan som det sker sådana här nästan direkta kupper inom partier och de har nog vanligen ganska smärtsamma följder.

”Många väljare återvänder till sofflocket”

Enligt Karvonen har Sannfinländarnas moderata väljare och partimedlemmar främst kommit från Socialdemokraterna och Centern. Partiet har också varit framgångsrikt i att aktivera soffliggare.

- Sannfinländarna har lockat väldigt många sådana som inte normalt brukar rösta i val. Nu kommer många av dem som trodde på Soinis variant av partiet att gå tillbaks till sofflocket och passiveras igen, uppskattar Karvonen.

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Sannfinländarnas partikongress i lördags blev mer dramatisk än någon kunnat vänta sig, säger professor emeritus Lauri Karvonen Professor Lauri Karvonen, Åbo Akademi Bild: Yle/Linus Hoffman statsvetenskap,val,väljare,beteendeterapi,lauri karvonen

I och med att Centern och SDP tidigare tappat anhängare till Sannfinländarna kan det enligt Karvonen också ske en viss trafik tillbaks till de partierna.

”Soinis tid är förbi”

Nyvalda ordförande Jussi Halla-aho är en kontroversiell figur inom den finländska politiken. Enligt Karvonen är hans strategi för Sannfinländarna ännu oklar.

- Han yppar inte särskilt mycket. Det är ytterst ovanligt med en partiordförande som inte håller sig framme.

Karvonen säger att Halla-aho verkar annorlunda än de flesta politiska ledare.

- Han är trogen sina idéer och tror att de som sådana räcker som strategi. Det kan vara en svår strategi som kan få följder som Halla-aho inte alls förutspått.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini håller sitt sista tal som partiordförande
Sannfinländarnas före detta ordförande Timo Soini sitter ännu för tillfället som utrikesminister. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini håller sitt sista tal som partiordförande Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva Timo Soini,Sannfinländarna

Enligt Karvonen har både ex-ordföranden Soini samt den linje han representerar marginaliserats. På veckoslutets partikongress använde Halla-aho ovanligt hårda formuleringar då han talade om att det är dags för Soini att stiga åt sidan.

- Partiet har råkat ut för en intern revolution och makten har en gång för alla skiftat. Soinis tid är förbi, summerar Karvonen.

Läs mera:

Sannfinländarna: 20 års arbete för regeringsduglighet raserat på två dagar

Bilden av Mercedesen som skjutsar Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho ut genom Villa Bjälbos portar innehåller en stark symbolik. Där Timo Soini fick åka ministerbil i två års tid, så ser Jussi Halla-ahos färd på de svarta lädersätena ut att bli mer kortvarig än så.