Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen Sipilä I tar farväl - det här händer i dag

Regeringen Sipilä förhandlar
Arkivbild av Sipiläs första regering. Regeringen Sipilä förhandlar Bild: Statsrådets kansli Regeringen Sipilä,regeringar,förhandlingar,möten,Villa Bjälbo

Den regering som i framtiden kommer att kallas Sipilä I ser ut att avsluta sitt arbete officiellt på tisdag. Här kan du läsa om dagens händelser i korthet.

Måndagens förhandlingar mellan regeringspartierna var bara startskottet. Nu börjar nedräkningen för den regering som kallas Sipilä I, och förhandlingarna kring den regering som förmodligen kommer att kallas Sipilä II – förutsatt att Juha Sipilä har fortsatt förtroende som statsminister.

Tisdagen för med sig åtminstone följande händelser:

Under morgonen har Kristdemokraternas riksdagsgrupp haft ett möte. Där har ledamöterna kommit fram till en gemensam ståndpunkt om regeringens vara eller icke vara.

Sannfinländarna ska hålla ett liknande möte klockan 13.

SFP:s riksdagsledamöter samlas klockan 14:15.

Åtminstone Samlingspartiets och Centerns riksdagsgrupper har hållit motsvarande möten redan på måndag kväll.

När statsminister Sipilä har klart för sig vad de olika riksdagsgrupperna anser om läget ska han skrida till verket. Enligt sin kommentar på måndag eftermiddag är det sannolikt att han går till presidenten och med regeringens avskedsbegäran. Det här förväntas ske på tisdag kväll.

Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho vill bli utrikesminister.
Jussi Halla-aho Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho vill bli utrikesminister. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,Utrikesminister

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho berättar sin syn på gårdagens regeringsdiskussioner i dag klockan 15. Det här sker vid partiets partikansli.

Vad händer sedan?

När regeringen har avgått börjar nästa steg, det vill säga att bilda regeringen Sipilä II.

För det första har Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, meddelat att han kommer att samla riksdagsgrupperna för diskussioner, bland annat om vem som ska bli regeringssonderare.

Antti Kaikkonen.
Antti Kaikkonen. Antti Kaikkonen. kaikkonen

Det anses troligt att det är Juha Sipilä som får agera sonderare och bilda en ny regering, men när de här förhandlingarna börjar är oklart.

Både Sipilä och president Sauli Niinistö har sagt att de önskar att Finland ska ha en funktionsduglig regering så snabbt som möjligt.

Om regeringssonderaren inte lyckas få ihop en regering kan ett nyval utlysas. Nyval ska i så fall ordnas på en söndag, tidigast 50 dagar efter att man utlyst valet, senast den söndag som infaller efter att 75 dagar har passerat. Än så länge finns det inte tecken på att det blir nyval.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes