Hoppa till huvudinnehåll

Regeringskrisen i Finland intresserar utländska medier – domarna mot Halla-aho under lupp

Jussi Halla-aho tittar neråt.
Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho. Jussi Halla-aho tittar neråt. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,politik,rasism,nationalitetsidén,populism

Den regeringskris som blossade upp i Finland efter ordförandebytet
inom Sannfinländarna har väckt stor uppståndelse i bland annat Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige.

Regeringskrisen har i internationella medier kopplats ihop med den hårdare linje som Jussi Halla-aho förespråkar.

Nyheten om regeringskrisen spred sig ute i världen redan under måndagskvällen via stora nyhetsbyråer som Reuters, AP och AFP.

På tisdagen rapporterade nyhetsbyråerna snabbt om det sannfinländska partiets splittring.

Domarna mot Halla-aho i fokus

Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho har över en natt blivit känd för den internationella publiken. Flera medier beskrev Halla-ahos bakgrund och lyfte fram att han år 2012 dömdes för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid.

Financial Times skriver att regeringen föll efter att "extremhögern valde en ordförande med hård linje." Tidningen beskriver Halla-aho som en "ultranationalist" det vill säga extremfosterländsk, som "har jämfört islam med pedofili och vill att Finland lämnar EU."

Tidningen påpekar att regeringskrisen inträffade just efter att Finland hade kommit ur den värsta fasen i den svåraste recessionen på två årtionden.

Också det brittiska rundradiobolaget BBC skriver att statsminister Juha Sipilä (C) inte kunde fortsätta samarbeta med de eurokritiska sannfinländarna, efter att "en invandringskritisk hårda linjens förespråkare" valts till partiledare. Halla-aho krävde omedelbart en mer "aggressiv" EU-och invandringspolitik, skriver BBC.

BBC noterade att Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp för sina bloggskriverier om islam och somalier.

Brittiska The Guardian lyfter i sin tur fram Halla-ahos kommentarer om att organisationer som hjälper flyktingar på Medelhavet borde straffas för att inte uppmuntra migration från Afrika till Europa.

Också svenska Dagens Nyheter påpekar att Halla-aho dömts för hets mot folkgrupp. Tidningens ledarskribent Gunnar Johnsson beskriver Halla-aho som "obehagligt islamofobisk." Halla-aho tänker göra invandringsmotståndet till partiets huvudfråga och han anser EU vara skräp, skriver Johnsson.

"Halla-aho ett rött skynke"

Extremhögern splittrade regeringskoalitionen, rubricerar Die Welt. En betydande skräll i Finland, skriver den tyska tidningen. Också Die Welt skriver om domen mot Halla-aho.

Konflikten om en radikal partiordförande orsakade regeringskris i Finland, rubricerar i sin tur Deutsche Welle. DW uppger att statsministern vill utesluta det nationalistiska Sannfinländarna från regeringen. Det högerpopulistiska partiet valde under veckoslutet en partiordförande som dömts för rasism, konstaterar DW.

Mittlerdeutscher Rundfunk rubricerar att Finlands regering föll på invandringspolitik. Halla-aho är ett rött skynke för regeringskumpanerna, skriver det tyska radio- och tv-bolaget. MDR skriver att Halla-aho är en hård kritiker av den finländska invandringspolitiken. I artikeln berättar man också om domen mot Halla-aho från år 2012 och hans islamfientliga och rasistiska kommentarer.

Den franska tidningen Le Monde skriver att extremhögerns och de andra regeringspartiernas samarbete räckte bara knappt två år. De politiska experter som tidningen intervjuat beskriver maktskiftet som en "palatsrevolution".

Den franska ekonomitidningen Les Échos beskriver i sin tur Halla-aho som en av Finlands mest kontroversiella politiker och påpekar att han motsätter sig mångkultur och Europas integrationsutveckling.

I fall de små partierna SFP och Kristdemokraterna går med i regeringen förändras Finlands ekonomiska politik knappast, noterade tidningen innan nyheten om splittringen av Sannfinländarna hade publicerats.

Också den tyska tidningen Handelsblatt tar upp de ekonomiska aspekterna. Valet av Halla-aho kom vid en ofördelaktig tidpunkt för Sipilä, vars regering under de senaste åren försökt lyfta Finland från den ekonomiska krisen. Enligt tidningen tror många att Halla-aho kan få pluspoäng av sina sympatisörer för att han blev utkastad från regeringen.

Ursprunglig text: Katriina Töyrylä & Johanna Kippo, Yle uutiset