Hoppa till huvudinnehåll

Regeringskrisen och sannfinländarnas avhopp syns också i fullmäktigesalarna

Nyvalda Helsingfors fullmäktige på sitt första möte i fullmäktigesalen i juni 2017.
Helsingfors nyvalda fullmäktige hade sitt första möte för en knapp vecka sedan. Nyvalda Helsingfors fullmäktige på sitt första möte i fullmäktigesalen i juni 2017. Bild: Marianne Sundholm / Yle Helsingfors,helsingfors fullmäktige

Många politiker i huvudstadsregionen skulle gärna slopa vård- och landskapsreformen som Centern och Samlingspartiet så hårt håller fast vid. Regeringskrisen innebär också förändringar i fullmäktigesalarna, när 20 sannfinländare lämnar partiet.

Kritiken mot landskapsreformen har varit stark i huvudstadsregionen och i andra stora städer i landet. För bara ett par veckor sedan sågade (då ännu inte tillsatta) borgmästare Jan Vapaavuori reformen trots att det innebar en rejäl känga åt hans partikolleger på riksnivå.

Hittills har det verkat som om främst SFP och Kristdemokraterna har en vågmästarroll i förhandlingarna om en ny regering - om inte de avhoppande sannfinländska ledamöternas nya parti ändrar på den saken.

Åtminstone SFP:s Anna-Maja Henriksson menar att det behövs ett nytt regeringsprogram om SFP ska vara med i regeringen och att landet behöver en bättre vårdreform än den som ligger på bordet.

Håller hårt fast vid reformen

Men både Juha Sipilä och Petteri Orpo var på måndagen snabba med att göra klart att vård- och landskapsreformen inte kommer att offras för regeringskrisen. Det upprepade de bland annat i måndagskvällens diskussion i A-studio. Centern har jobbat hårt för att få sina landskap och den nya förvaltningsnivån de innebär, och Samlingspartiet tänker inte släppa taget om valfriheten inom vården. Sipilä utgår från att regeringsprogrammet blir så nära det ursprungliga som möjligt.

Markku Jokisipilä som leder centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet säger till HBL att det är en daglig risk för regeringen om den har en majoritet på bara en eller två ledamöter - och att det här skulle vara utmanande särskilt med tanke på de stora reformerna som är på gång.

Sannfinländarnas avhopp syns också i fullmäktigesalarna

Redan strax efter att Sannfinländarnas partikongress i helgen började, spreds de första spekulationerna om politiker som kommer att lämna partiet, och nu är det alltså klart att 20 sannfinländska riksdagsledamöter hoppar av och bildar ett eget parti.

Det här skulle innebära förändringar också på kommunal nivå. Flera av de 20 riksdagsledamöter som nu lämnat partiet är invalda även i fullmäktige, många i huvudstadsregionen: bland annat Jussi Niinistö i Helsingfors och Timo Soini och Simon Elo i Esbo.

Vapaavuori tar till megafonen om också rikspolitiken

En annan intressant lokal vinkling på regeringskrisen är Jan Vapaavuoris starka uttalande om regeringens sammansättning som kom bara strax efter att Sannfinländarnas val av Jussi Halla-aho som ordförande blev klart. Vapaavuori skrev i sin blogg att Samlingspartiet som står för människovärde, tolerans och försvarandet av minoriteterinte kan sitta i samma regering som någon som ifrågasätter eller till och med motarbetar de värderingarna.

Att Jan Vapaavuori har starka åsikter är inte nytt. Att han uttalar sig kraftigt om landskapsreformen hör till hans uppdrag, men att han uttalar sig om regeringssammansättningen är ändå utanför borgmästarrollen, säger statsvetare Siv Sandberg när Yle Huvudstadsregionen ringer upp henne.

Rekordstarkt stöd inför comeback

Rent hypotetiskt, om det mot förmodan skulle bli nyval och Samlingspartiet skulle vilja att röstmagneten Vapaavuori ställer upp i riksdagsvalet, är det inget som stoppar honom. Om han tog emot ett uppdrag som riksdagsledamot skulle Helsingfors fullmäktige välja en ny borgmästare, det är fritt fram.

Men Sandberg bedömer det som osannolikt med tanke på hur valet gick i Helsingfors. Vapaavuori fick nästan 30 000 röster och alltså ett rekordstarkt stöd inför sin comeback i Helsingforspolitiken.

Väldigt olika åsikter inom samma parti

En annan samlingspartist som haft åsikter om Sannfinländarnas roll i regeringen är fullmäktigeledamoten Wille Rydman. Rydman som länge var bänkkamrat med Jussi Halla-aho enligt sittordningen i Helsingfors fullmäktigesal tycker att Sannfinländarna gott kunde ha fortsatt i regeringen.

Det är intressant att två personer med så olika åsikter om sannfinländarna som Vapaavuori och Rydman trots allt sitter i samma parti i fullmäktigesalen i Helsingfors.