Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna splittras - 22 bildar ny riksdagsgrupp, Timo Soini hoppade också av

Kaj Turunen, Pirkko Mattila, Kari Kulmala, Sampo Terho, Jari Lindström, Jussi Niinistö, Kimmo Kivelä, Tiina Elovaara, Kike Elomaa hör till dem som tagit sig ut ur den sannfinländska gruppen.
Den nya gruppen som frigjort sig från Sannfinländarna Kaj Turunen, Pirkko Mattila, Kari Kulmala, Sampo Terho, Jari Lindström, Jussi Niinistö, Kimmo Kivelä, Tiina Elovaara, Kike Elomaa hör till dem som tagit sig ut ur den sannfinländska gruppen. Bild: Lehtikuva Kaj Turunen,Pirkko Mattila,Kari Kulmala,Sampo Terho,Jari Lindström,Jussi Niinistö,Kimmo Kivelä,Tiina Elovaara,Kike Elomaa

Sammanlagt 22 sannfinländska riksdagsledamöter hoppar av partiet och grundar en egen riksdagsgrupp.

Beskedet gavs av riksdagsledamot Simon Elo i dag strax innan Sannfinländarnas riksdagsgrupp skulle hålla sitt möte.

Bland avhopparna finns bland annat partiets förra ordförande Timo Soini.

Timo Soini
Timo Soini hoppade också av. Timo Soini Bild: Lehtikuva Timo Soini

Den nya riksdagsgruppen heter Uusi vaihtoehto (UV), på svenska Nytt alternativ (NA).

Riksdagsledamot Simon Elo blir ordförande för den nya riksdagsgruppen och Tiina Elovaara blir viceordförande. Soini är vanlig gruppmedlem i riksdagsgruppen.

Halla-aho leder 15 riksdagsledamöter

I Sannfinländarnas riksdagsgrupp som leds av Jussi Halla-aho finns det nu kvar 15 riksdagsledamöter.

Alla ministrar ingår i den nya gruppen

Den nya riksdagsgruppen är beredd att fortsätta i Sipiläs regering med det gamla regeringsprogrammet. Partiets alla ministrar ingår i gruppen. På listan över avhoppare finns också riksdagens talman Maria Lohela.

Om Centern och Samlingspartiet bildar en regering med den nya gruppen kan regeringen stöda sig på en majoritet på 106 riksdagsledamöter.

Enligt Elo kommer ett nytt parti eventuellt att grundas före nästa val.

Tiina Elovaara, den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativs vice ordförande.
Tiina Elovaara Tiina Elovaara, den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativs vice ordförande. Bild: Lehtikuva Tiina Elovaara,Nytt alternativ

Till den nya gruppen hör följande riksdagsledamöter: Simon Elo, Sampo Terho, Vesa-Matti Saarakkala, Kimmo Kivelä, Timo Soini, Jari Lindström, Martti Mölsä, Ari Jalonen, Anne Louhelainen, Kari Kulmala, Pirkko Mattila, Jussi Niinistö, Kike Elomaa, Kaj Turunen, Tiina Elovaara, Lea Mäkipää, Hanna Mäntylä, Maria Lohela, Reijo Hongisto och Pentti Oinonen.

Senare meddelade Veera Ruoho att hon också ansluter sig till gruppen.

Också riksdagsledamot Arja Juvonen har meddelat att hon lämnar den sannfinländska riksdagsgruppen. Hennes namn uppges dock inte finnas på den nya gruppens lista.

"Handlar om de krafter som kapat partiet"

- Vi kommer säkert att ses som förrädare. I dag är vi inte politiker utan ute i fosterlandets ärenden, sade Simon Elo.

Simon Elo
Den nya gruppens ordförande Simon Elo talar vid presskonferensen. Simon Elo Bild: Lehtikuva Simon Elo,Sannfinländarna

- Det handlar inte om att Jussi Halla-aho har valts till ordförande utan om de krafter som kapat partiet. Min uppgift är att kämpa för de saker som jag valdes för, inte att oroa mig för min egen karriär, sade Elo.

Justitieminister Jari Lindström säger att det var ett mycket svårt beslut.

- Fram till fredag hade jag ett politiskt hem, men på lördag var jag hemlös. Sannfinländarna är inte längre det parti som jag anslöt mig till, säger han.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Inrikes