Hoppa till huvudinnehåll

Skador stör inför kvalavslutningen: ”Mer eller mindre slut på spelare”

Fredrik Forss, Richard Sundberg och Anthony Hellakoski på Finlands träningar inför kvalmatchen mot Österrike.
Richard Sundberg, Fredrik Forss och Anthony Hellakoski kommer att spela mot Österrike. Fredrik Forss, Richard Sundberg och Anthony Hellakoski på Finlands träningar inför kvalmatchen mot Österrike. Bild: Yle/Mikael Oivo Richard Sundberg,Finlands herrlandslag i handboll,anthony hellakoski

Det är ett sargat finskt landslag som kommer att möta Österrike och Spanien i de två sista matcherna i EM-kvalet i handboll. Chefstränaren Kaj Kekki kommer att använda alla spelare som finns tillgängliga i matcherna.

Två matcher återstår för Finlands herrlandslandslag i handboll i det här EM-kvalet. Först möter man Österrike på hemmaplan på onsdag och sedan avslutas kvalet med bortamatch mot Spanien på lördag.

Finland ligger sist i kvalgruppen med två poäng på fyra matcher. Chanserna till avancemang finns fortfarande kvar i teorin men i verkligheten ser det mörkt ut. Speciellt då flera viktiga pjäser saknas på grund av skador.

– Vi tvingas göra stora förändringar. Sex spelare är borta från den senaste landskampen och nyligen försvann en ersättare. Det är mer eller mindre slut på spelare och vi kommer inte ens att ha en fullständig laguppställning imorgon.

– Alla tre målvakter kommer kanske inte att få speltid men nog utespelarna kommer att finnas på plan i båda matcherna. Jag är nöjd om vi får ut det av laget som det finns möjlighet till just nu, säger chefstränaren Kaj Kekki till Yle Sporten.

Kaj Kekki.
Kaj Kekki har låga förväntningar inför kvalmatcherna. Kaj Kekki. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Kaj Kekki

”En ära”

Skadeproblemen gör att bland annat Benjamin Helander kommer att få chansen i herrlandslaget i de två avslutande kvalmatcherna.

– Det är en ära att få representera sitt land, det blir roligt att få dra på sig landslagströjan i herrlandslaget.

– Det är länge sedan jag har spelat på hemmaplan. Jag har inga förväntningar på speltid och Kaj Kekki har bara sagt att jag ska vara redo, säger Helander till Yle Sporten.

Sundberg vill se ett kämpande lag

Richard Sundberg är en av de mer rutinerade spelarna i landslaget och han tror att Finland kan utmana Österrike trots att skadelistan är lång.

– Vi har haft många skador flera gånger tidigare då vi spelat mot Österrike och då gjort bra matcher. Jag är inte alls orolig och är säker på att alla går in för att kämpa.

– Vi kan inte utmana med kunnande utan det är viljan som krävs, säger han.

Richard Sundberg inför kvalmatchen mot Österrike.
Richard Sundberg. Richard Sundberg inför kvalmatchen mot Österrike. Bild: Yle/Mikael Oivo Richard Sundberg,Finlands herrlandslag i handboll

Tvingas ni spela på något annat sätt nu för att göra en bra match?

– Det krävs en laginsats, alla måste spela bra tillsammans. Det kan inte vara någon enmansföreställning, säger Sundberg

Kaj Kekki har alltid poängterat att det är EM 2020 som är huvudmålet för Finland. Med det i bakhuvudet ger kvalmatcherna mot Österrike och Spanien viktig erfarenhet för de unga spelarna.

– Nu måste andra spelare ta ansvar då speciellt Teemu Tamminen och Nico Rönnberg är borta och det är bra. Laget prövas ändå lite för mycket nu och det blir lite för många oerfarna spelare på planen samtidigt, säger Kekki.

Kvalmatchen mellan Finland och Österrike sänds direkt i TV2 och på Arenan på onsdag. Kristian Karlsson refererar matchen på svenska tillsammans med expertkommentator Ken Sirenius.

Läs också