Hoppa till huvudinnehåll

Utbrytarna Nytt alternativ blir utan partistöd

Sampo Terho och Jussi Niinistö
Sampo Terho och Jussi Niinistö hör till Nytt alternativ Sampo Terho och Jussi Niinistö Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva Sampo Terho,Jussi Niinistö,Nytt alternativ

Utbrytargruppen som har lämnat Sannfinländarna blir utan partistöd.

- Det finns många tekniska frågor som vi måste ta ställning till. Det är fullständigt klart att vi tolkar det som att de som har lämnat vår riksdagsgrupp också har lämnat partiet, säger Jussi Halla-aho.

- Det kan inte komma på fråga att Sannfinländarna med sitt eget partistöd skulle finansiera en konkurrerande riksdagsgrupp eller ett konkurrerande parti, sade Jussi Halla-aho.

Och faktum är att det är Soini själv som har sett till att utbrytare inte får partistödet med sig om de går ut ur ett parti.

Soini krävde lagändring

Soini krävde en ändring i partilagen om att partistödet stannar kvar i det parti som utbrytarna lämnar. Ändringen, den så kallade Lex Soini godkändes år 2015.

På Veikko Vennamos tid fick de partistödet med sig och Vennamo skällde på utbrytare och kallade dem "seteliselkärankaiset" det vill säga att de inte hade ryggrad då det gällde pengar.

- Sedlarna stannar nu hos Halla-aho falangen men vår ryggrad består säger Simon Elo nu. Simon Elo är ordförande för den nya riksdagsgruppen.

Finansiering från stödstiftelse?

Samtidigt utreder Sannfinländarnas stödstiftelse möjligheterna att finansiera grupperingen Nytt alternativ, säger stiftelsens ordförande Raimo Vistbacka.

Också Soini sitter i stiftelsens ledning.

Stiftelsen kunde bevilja finansiering åtminstone i fall den nya riksdagsgruppen blir ett nytt parti.

Vistbacka hör till Soinis anhängare. Han är tidigare riksdagsledamot och har representerat både Landsbyggdspartiet och Sannfinländarna.

Oklart om partikansliet?

Stiftelsen äger den lokal på Georgsgatan intill den fashionabla Dianaparken i Helsingfors där Sannfinländarna har sitt partikansli. Sannfinländarna är hyresgäster i lokalen.

Vistbacka ser det inte som omöjligt att Halla-ahos Sannfinländare flyttar till en annan lokal.

Vistbacka säger till FNB att det för stödstifelsens del kunde vara helt förnuftigt eftersom partiet har fått var i lokalen till ett rätt billigt pris.

Halla-aho säger att Sannfinländarna kommer att gå igenom stadgarna med experter och titta närmare på hur det kan lösas.

Källor: FNB, Yle