Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsnära missförhållanden drabbar oskyldiga när myndigheterna sviker

Dold är ett svenskt samhällsprogram som skildrar och ifrågasätter vardagsnära missförhållanden. Den drabbade är oftast helt oskyldig medan gärningsmannen inte rikserar någonting.

I det första programmet tar sig reportern Samir Bezzazi an två historier som kan kallas bagatellartade men som drabbar många och där rättsväsendet inte räcker till. Båda handlar om missbruk av den offentliga öppenheten. Övriga reportrar i serien är Valeria Helander och Cecilia Vaccari.

I Gävle träffar han Veronica Gustavsson, en av de 85 000 som fått sina identiteter stulna. Någon har med Veronicas personuppgifter beställt tv-apparater, surfplattor, kläder och skor.

De beställda sakerna går till en adress i en annan stad och fakturorna kommer till Veronica. Hon har gjort flera polisanmälningar men de läggs ner trots att Veronica har grävt fram viktiga uppgifter, som telefonnummer och facebooksida.

Leif GW Persson, känd svensk kriminolog och författare, har själv råkat ut för id-kapning. Han ser att det bara finns en lösning på problemet - skaffa skyddad identitet.

Den andra historien handlar om folkbokföring och missbruk av den.

I princip kan man folkbokföra sig var som helst och det råkade Barbara Raczek och hennes man ut för. En man, eftersökt av polisen i Norge, skrev in sig att bo på samma adress som Barbara. Hon blev alltså "sambo" med en kriminell. Efter att ha varit i kontakt med polis och skatteverk fick Barbara honom flyttad.

Samir Bezzazi vill testa systemet och skriver in sig hos en obekant för att försöka ta sig in trots att han saknar nycklar. Och det lyckas han med, låssmeden kollar folkbokföringen och ser att Samir är skriven på adressen och låser upp dörren.

Del två i serien handlar om tafsande män och ordningsvakter som väljer att blunda medan tredje programmet sätter fokus på vardagsfusket. Det efterföljande programmetr handlar om livsmedelsfusk och vi får veta vad en "matmaskerad" är.

De två sista avsnitten handlar om fusk vid körkorts-prov och hur unga med passion för hästsport oftast möts av usla löner och lagvidriga arbetsförhållanden.


Orginaltitel: Dold (Sverige)
6 avsnitt
30 dagar på Arenan.

Produktion: SVT, 2016/Nordvision

Mer från programmet

Läs också

  • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

    Kom med och upplev Föredragsmaraton!

    Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

  • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

    "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

    Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.