Hoppa till huvudinnehåll

Vem kastar ut vem ur regeringen?

Politiker som deltog i programmet A-studio 12 juni 2017
Glada partiledare trots regeringskris Politiker som deltog i programmet A-studio 12 juni 2017 Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva A-studio,politiker,Regeringskris

Snabba problemfria regeringsförhandlingar utgående från nuvarande program. Det hoppades de flesta i måndagskvällens A-studio om regeringskrisen. Vänsteroppositionen vill ha nyval.

Sannfinländarnas nya viceordförande Laura Huhtasaari försökte vända hela resonemanget: Det är Centern och Samlingspartiet som lämnar regeringen, inte vi.

- Det är inte Sannfinländarna som lämnar regeringen, utan det är Sipilä som lämnar, för att bli av med Sannfinländarna, förklarar Laura Huhtasaari.

- Vi är bundna till regeringsprogrammets alla delar. Men nu ser det ut som om regeringsprogrammet inte duger för Sipilä och Orpo.

Demokratiska val hos Sannfinländarna

Huhtasaari fick frågan om vad som lockar med opposition.

- Vi ville inte dit, sa Laura Huhtasaari. Dit kan Samlingspartiet och Centern gå, som inte vill uppfylla regeringsprogrammet... och låta Sannfinländarna fortsätta i regeringen. Det är Sipilä som försöker bli martyr, inte vi.

Ingen utomstående har kapat partiet, alla val skedde demokratiskt, förklarade den nyvalda viceordföranden. Behov att ena partiet finns knappast, vi är fältets röst.

Petteri Orpo, Laura Huhtasaari och Juha Sipilä i programmet A-studio 12 juni 2017
Orpo, Huhtasaari, Sipilä i tv-studion Petteri Orpo, Laura Huhtasaari och Juha Sipilä i programmet A-studio 12 juni 2017 Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva A-studio,Petteri Orpo,Laura Huhtasaari,Juha Sipilä

Men senare i programmet fick Huhtasaari mothugg av president Sauli Niinistö.

Utkastade ministrar tyder på ny linje

- Sannfinländarna ser ut som ett helt nytt parti efter partikongressen. Om partiet får en helt ny partiledning där sittande ministrar utestängs från ledningen, så har nog också innehållet i partilinjen förändrats, sade president Niinistö i intervjun.

Presidenten trodde inte på att Sannfinländarna skulle gynnas av någon slags martyrställning, såsom Sverigedemokraterna.

Sannfinländarnas stöd har ju redan varit stort och nu minskat betydligt.

Ny regering före midsommar

President Sauli Niinistö hoppades på snabba och lyckade regeringsförhandlingar, för att nå normalläge så snabbt som möjligt.

Han lovade vara anträffbar till midsommar för att utnämna den nya regeringen.

Statsminister Juha Sipilä hoppades också på snabba förhandlingar, utgående från nuvarande regeringsprogram. Han väntar ännu på en rapport från tisdagens möte i den sannfinländska riksdagsgruppen,

Sipilä anar besvikelse hos många sannfinländska riksdagsledamöter som tycker att deras hem har brunnit ner.

Statsminister Sipilä utlovar besök och avskedsansökan hos presidenten senast på kvällen.

Värderingar och handlingskraft avgjorde

Statsminister Juha Sipilä motiverade varför Sannfinländarna inte kan vara med i regeringen: Handlingskraften skulle försvinna.

- Alla beslut bygger på värderingar, men kompromisser krävs med tre partier i regeringen. Nu räckte gummibandet inte längre till för att klara Halla-aho, säger Sipilä. Det nya ordförandeskapets syn på rättvisa, jämställdhet, mänskliga rättigheter med mera är inte de samma som Centerns.

Dessutom riskerar regeringssamarbetet bli osäkert i snabba, krävande situationer. Invandringspolitiken handlar om värderingar, liksom EU-politiken.

- Jag blev till exempel osäker på hur de såg på försvarssamarbetet som snart blir aktuellt, säger Sipilä.

Alla riksdagsgrupper har blivit tillfrågade hur de ser på fortsättningen. Sipilä hoppas bli regeringssonderare efter besöket hos presidenten.

Två tröskelfrågor

Sipilä vill utgå från nuvarande regeringsprogram. Till exempel landskapsreformen är viktig i en eventuell Sipilä2. Nyval är sista utväg, Sipilä tror på lösning före det.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo höll fast vid att det inte blir någon vårdreform utan valfrihet. Han var enig med Centerns Sipilä; man får utgå ifrån nuvarande regeringsprogram, med några nya partier.

Antti Rinne pekar på Juha Sipilä som står bredvid Ville Niinistö och Anna-Maja Henriksson.
Sipilä med oppositionen Antti Rinne pekar på Juha Sipilä som står bredvid Ville Niinistö och Anna-Maja Henriksson. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Antti Rinne,Ville Niinistö,Anna-Maja Henriksson,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Centern i Finland,De Gröna,SFP

De två nya partierna är SFP och Kristdemokraterna.

Försiktiga ministerkandidater

- SFP är inget ensaksparti, betonade ordförande Anna-Maja Henriksson som svar på de många frågorna om vilka tröskelfrågor SFP kan ställa i regeringsförhandlingarna.

Sjukhusjouren i Vasa är bara en detalj, liksom språkexperimentet i skolorna, sade hon.

Det undgick ingen tv-tittare att både Anna-Maja Henriksson och Kristdemokraternas Sari Essayah var mycket försiktiga för att inte förstöra chanserna i regeringsförhandlingarna.

Henriksson var tydligare med krav på ett nytt regeringsprogram, utgående från SFP:s aktiva oppositionsroll.

Nyval?

Vänsterförbundet, Socialdemokraterna och De gröna kräver nyval.

- När det nu har blivit så mycket tal om värderingar, så är det kanske skäl att låta folket ge sin åsikt, sade De grönas avgående ordförande Ville Niinistö.

Antti Rinne lät antyda socialdemokratisk regeringsvillighet, medan Li Andersson hade större svårigheter med den förda politiken och utsikterna att den skulle ändras så mycket att Vänsterförbundet ryms med.

Hon hoppades också att SFP och Kristdemokraterna inte skulle sälja sig för billigt.