Hoppa till huvudinnehåll

De österbottniska sannfinländarna håller ihop

En ballong med Sannfinländarnas logga.
En ballong med Sannfinländarnas logga. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Sannfinländarna,Finsk Ungdom,Kommunalvalet 2017,kommunalval,partier,politik,valkampanjer

De sannfinländska fullmäktigeledamöterna i Österbotten är partiet troget och lämnar inte Sannfinnländarna trots att partiet på riksplanet har delats i två.

Sannfinnländarna har sex fullmäktigeledamöter i Vasa. Styrelsen för Sannfinländarnas lokalavdelning i Vasa beslöt på onsdagskvällen att stanna kvar i partiet.

- Vi förde en lugn och saklig diskussion då vi beslöt att fortsätta höra till partiet, säger Jukka Mäkynen, som är gruppordförande och fullmäktigeledamot.

Mäkynen var med på veckoslutets partikongress och han kunde inte ana att partiet skulle splittras.

- Jag märkte inga såna rörelser i Jyväskylä, säger Mäkynen.

Olika åsikter i Kaskö

I Kaskö i sitter två invalda sannfinländare i fullmäktige. Trots att de båda partikamraterna har lite olika syn på riksdagspartiets splittring, så menar de att de kommer att kunna samarbeta sinsemellan.

- I princip tycker jag att det är bra att regeringen fortsätter, eftersom de har ett ansvar att slutföra sitt jobb, säger fullmäktigeledamoten Jarmo Tarkka.

- Inte är jag så besviken, man kunde lite se det komma. Jag kan ju själv byta parti till kommunisterna om jag så vill, säger Tarkka.

Tarkka kan inte påstå att han eller partikamraten Jukka Salo väljer antingen Halla-Ahos eller Soinis linje, utan koncentrerar sig på kommunalpolitiken.

Den andra sannfinländska ledamöten Jukka Salo är missnöjd med splittringen och den nya regeringen. Speciellt besviken är Salo på Timo Soini.

- Det är skrattretande. Sannfinländarna var bundna till att följa regeringsprogrammet men det gick inte på grund av Halla-Aho. Det är enbart tal om en personfråga, säger Salo.

Salo hävdar också att samarbetet mellan honom och Tarkka fungerar bra, men att han inte kan påstå att alla sannfinländare i Kaskö ställer sig bakom Soini eller Halla-Aho.

Karleby påverkas inte

I Karleby stadsfullmäktige hittar man tre sannfinländare, varav en är obunden. Timo Sillanpää är överraskad över vilken vändning som regeringskrisen tog. Han är övertygad om att inget kommer att förändras inom partiets grupp i Karlebyfullmäktige.

- I Karleby bevaras den sannfinländska fullmäktigegruppen som just Sannfinländarna. Där borde det inte finnas några problem, vi gör det arbete som vi har bundit oss till, säger Timo Sillanpää.

Sillanpää berättar också att såväl Halla-Aho som Soini har stöd bland Sannfinländarna i Karleby.

- Det finns inte så stora linjeskillnader på det sättet. Partiets medlemmar har valt en ny ordförande och det valet stöder man. Några stora linjeförändringar i Karleby finns inte att vänta, säger Sillanpää.