Hoppa till huvudinnehåll

Faces 2017 i Fiskars – inhägnat men tematiskt bredare

Besökare på en festival.
Ifjol gick många gratis på Faces festival. Det ska inte lyckas i år. Besökare på en festival. Bild: Yle/Monica Slotte faces festival,Faces,Raseborg,Fiskars, Raseborg,Fiskars bruk,festivaler

Den tjugonde Faces festivalen arrangeras den 4-6.8 i Fiskars i Raseborg. Finland 100 år och landets egna mångkulturella rötter är grundtemat.

För gott hjärta

Ifjol gjorde det öppna och utspridda festivalområdet att många besökare aldrig köpte biljett utan gick runt gratis. Det var bra för besökarantalet men illa för Faces ekonomi.

I år kommer arrangemangen att se något annorlunda ut, förklarar festivalchef Börje Mattsson.

- Vi återgår till att ha ett enhetligt och mer intimt festivalområde. Det förra var för splittrat. Vi var för godhjärtade och snälla. Nu köper man en biljett in till hela området där man sedan kan röra sig fritt.

En karta över Faces festivalplatser i Fiskars 2016. Anteckningar på pappret.
Faces 2016 var mer utbrett. En karta över Faces festivalplatser i Fiskars 2016. Anteckningar på pappret. Bild: Yle/Pia Santonen faces 2016,Raseborg

Förmånlig festival

Fjolårets festival hade mellan 2000 och 3000 besökare men färre än 1000 köpte biljett.

I år hoppas arrangörerna på ungefär 2000 betalande festivalbesökare för att det ska gå ihop ekonomiskt.

Biljettpriserna kommer att vara desamma som ifjol.

- Vi skulle komma in på vilken världsrekordlista som helst. Vi har säkert världens billigaste festival om man beaktar storleken och utbudet. Vi har blivit bra på att ha en liten budget men det behövs nog människor som kommer in.

Bandet Tutu uppträder på Freedom Stage på Faces.
Det byggs en Freedom Stage också i år. Bandet Tutu uppträder på Freedom Stage på Faces. Bild: Yle/Monica Slotte tutu,Faces,Fiskars, Raseborg,Fiskars bruk,festivaler,Raseborg

I år koncentreras festivalområdet kring den gamla tröskhusbyggnaden Puimala där också basarerna placeras.

Kultur över våra gränser

Temaåret Finland 100 år märks i Faces-utbudet som en mångfald av vårt lands kulturtraditioner men också grannländernas.

Finlandssvensk vistradition och spelmansmusik samsas i år bland annat med finsk, samisk, rysk, romsk och judisk musik.

Faces-festivalen i Fiskars i augusti 2016.
Festivalchef Börje Mattsson till höger. Faces-festivalen i Fiskars i augusti 2016. Faces,festivaler,Fiskars, Raseborg,börje matsson,mångkulturalism,asylsökande

- Vi har speciellt strävat till att olika kulturuttryck och kulturfenomen kommer fram. Konceptet med det mångkulturella Finland har utvecklats ytterligare. Vi har gjort upp en lista på vad som har varit viktigt under årtionden och vad som ska finnas med och försökt hitta artister som representerar det, förklarar festivalchef Börje Mattsson.

Vårt lands jubileumstema Yhdessä -Tillsammans ligger som grund också för årets Faces, men med öppna spjäll.

- Samtidigt lever vi ju hela tiden i världen och följer med det som händer på olika håll och kommenterar det på något sätt. Vi kanske skickar en hälsning till Manchester.

Faces 2017