Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmare i Närpes lättad - vargstängslet på plats

Anders Norrback står vid en cirka två meter lång påle. Dessa pålar utgör stommen i hans vargstängsel.
Anders Norrback står vid en cirka två meter lång påle. Dessa pålar utgör stommen i hans vargstängsel. Anders Norrback står vid en cirka två meter lång påle. Dessa pålar utgör stommen i hans vargstängsel. Bild: Yle/Juho Karlsson Anders Norrback,Närpes,Österbotten,Övermark,varg,vargstängsel

Fårfarmaren Anders Norrback i Övermark kan äntligen dra en lättnadens suck. Nu börjar vargstängslet, som ska hålla rovdjuren borta, vara på plats.

Det var den 18 juli förra året som Norrback hittade ett flertal ihjälrivna får på sina ägor. En varg hade tagit sig in, trots elstängsel och kalasat på de hjälplösa fåren.

- Det var nog en av de tyngsta dagarna här på vår gård. Vår viktigaste uppgift som djurägare är att skydda djuren och det var ett misslyckande, konstaterar Norrback.

Allt som allt dog elva tackor i vargattacken och Norrback ansökte och beviljades vargstängsel kort därefter från Finlands viltcentral. Men leveransen drog ut på tiden och först nu ett år senare har han kunnat lägga upp stängslet.

- Det känns nog jätteskönt. Ända sedan vargattacken i fjol har det varit obekvämt när våra djur har varit ute och det har varit en oro.

- Det finns inget idiotsäkert system men åtminstone kommer jag att känna mig trygg med det här systemet.

Grävmaskin slår ner pålar i marken.
Grävmaskin slår ner pålarna. Grävmaskin slår ner pålar i marken. Bild: Yle/Juho Karlsson grävmaskiner,varg,Österbotten,Närpes,Övermark,vargstängsel

840 stolpar läggs ut

På måndag påbörjades arbetet med att trycka ner pålarna i marken. Till sin hjälp har Norrback en lokal entreprenör med grävmaskin som gör det enklare att trycka ner pålarna in i marken.

- Samtidigt jämnar vi ut marken och gör ett jämnt underlag så att vi inte får några luckor där vargen eller andra rovdjur kan krypa under. En av de svagaste punkterna i ett vargstängsel är just ojämnheter i marken.

Allt som allt ska 840 pålar tryckas ner i marken på en 4,2 kilometer lång sträcka. Sedan ska ännu elslingor dras mellan stolparna. På onsdagskväll förväntar sig Norrback att djuren kan flytta in i hagen.

Det nya vargstängslet är betydligt stabilare än det gamla elstängslet som i stort endast skulle hålla fåren inne i hagen och inte ens det lyckades alltid.

- Det har varit ett skämt ibland att Norrbacks fåren är på rymmen. Det var ju inte gjort att hålla mot varg. Det var nog ett elförande nät, men ganska enkel konstruktion. Vi kommer ännu att använda de näten i fållorna för att dela in djuren i grupper. Men ytterom alla beteshagar har vi nu ett stabilt stängsel.

En tapp med en ögla fastspikad i en påle.
Genom sådana här öglor ska elslingorna dras. En tapp med en ögla fastspikad i en påle. Bild: Yle/Juho Karlsson varg,Närpes,Övermark,Österbotten,vargstängsel

Vill ha en saklig debatt om vargen

Även om Norrback känner sig betydligt tryggare med ett vargstängsel, så ser han inte stängslet som en lösning till vargproblemet. Det vill säga problemet med att som han ser det vargen allt mer börjar röra sig bland folk.

- Den här rovdjurspolitiken måste vi börja diskutera på en annan bog. Jag skulle vilja se en ickepolariserad diskussion där vi sakligt och lugnt kan ta fram lite fakta. Vi som lever av och tillsammans med naturen vill ju hävda att vi har en mer genuin syn på hur naturen fungerar än de som besöker den ibland. Det betyder inte att vi har rätt, men det blir olika syn på hur naturen fungerar.

Enligt Norrback har inte vargen någon naturlig fiende mera.

- Som jag ser det är det människan som har varit vargens naturliga fiende i vårt ekosystem och nu har vi självmant sagt upp det uppdraget. Det kommer att leda till att vi får en ökad vargstam. Ser inte vargen att det finns ett hot där det finns lättillänglig mat, så kommer den att börja finnas där.

Får fotade genom ett elstängsel.
Så här såg det gamla elstängslet ut. Får fotade genom ett elstängsel. Bild: Yle/Juho Karlsson får,Elstängsel,Närpes,Övermark,Österbotten

"Våra förfäder hade sunt bondförnuft"

Han vill inte utrota vargen och han anser att vargen är en del av den finska naturen, men det betyder inte att man ska låta vargen gå fritt bland människor.

- Jag tror faktiskt att våra förfäder i sådana här frågor hade sunt bondförnuft och inte drog saker till sin spets. Åtminstone var inte taktiken att utrota vargen utan man helt enkelt jagade den när den kom in i kulturbygd vilket gjorde att den blev skygg för människor.

- Nog känns det konstigt att när jag kommer till min hage och vargar äter på mina får så får jag inte tillkalla en jägare som skjuter vargen utan jag måste ringa polisen först.

Enligt den senaste uppskattningen som gjorts av Naturresursinstitutet så finns det 150-180 vargar i Finland. Enligt Norrback låter det konstigt.

- Kan de officiella siffrorna stämma att det finns bara ett par hundra vargar i Finland med tanke på hur många observationer vi haft? Då är vi ju verkligen i blåsten, då är de ju redan fullständigt tama.

Anders Norrback står och ser på ett tjugotal får.
Anders Norrback med sina får. Anders Norrback står och ser på ett tjugotal får. Bild: Yle/Juho Karlsson får,Anders Norrback,Närpes,Övermark,Österbotten

Kan sova gott om natten

Oberoende vad som händer gällande vargpolitiken i landet kan Norrback i fortsättningen sova lite bättre när han vet att fåren kan beta i lugn och ro.

- Efter vargattacken var det många sömnlösa nätter och vi sov i turer. Men det är klart att inte orkar man ju leva så. Varje morgon man går ut så är det första man gör att man tittar ut i hagen att inte ligger det väl någonting där.

- När alla är innanför vargstängslet så kommer vi att sova gott.

En fårtacka med ett lamm.
En fårtacka med ett lamm. Bild: Yle/Juho Karlsson lamm,får,Österbotten,Övermark,Närpes