Hoppa till huvudinnehåll

Gör så här om det börjar brinna i ditt hem

Brand på Andersasvägen i Borgå.
Hur ska du göra om det börjar brinna i din lägenhet? Brand på Andersasvägen i Borgå. Bild: Yle / Lone Widestam andersasvägen borgå

Många börjar säkert tänka på det egna hemmets brandsäkerhet i och med den stora branden i London på onsdagen som du kan läsa om här. Hur ska du göra om det börjar brinna i din lägenhet?

Det första och allra viktigaste du ska tänka på är dig själv och din egen säkerhet, menar brandmästare Sakari Innanen från Vasa räddningsverk.

– Släck elden så fort som möjligt om du kan, men misslyckas du ska du ta dig ut ur huset, varna andra och ringa 112, säger Innanen.

Om en elektrisk apparat är orsaken till branden, ska du dra ut sladden och om du har en brandfilt ska du gärna slänga den på den brinnande prylen.

Inga barnvagnar i trapphusen― Sakari Innanen

Vad ska du göra om du inte kan ta dig ut?

Om du råkar riktigt illa ut kan det hända att elden hindrar dig från att ta dig ut ur ditt hem.

– Försök i så fall att ta dig till brandutgången som du borde ha koll på, ofta kan du ta dig ut genom ett fönster eller en balkong. Bor du i ett höghus kan du vänta ute på balkongen tills du blir räddad.

Om det brinner inomhus kan elden få mer syre då du öppnar dörrar och fönster, så det är bäst att stanna kvar inne i lägenheten om du inte kan ta dig ut.

Vad behöver jag ha i mitt hem?

Enligt lagen behövs endast en brandvarnare per 60 kvadratmeter i ett hushåll. Men det rekommenderas att ha en brandsläckare.

Brandsläckare.
Skaffa en brandsläckare eller ta reda på var den närmaste finns. Brandsläckare. Bild: YLE/Rolf Granqvist handsläckare

Vad som ska finnas i varje höghus beror på hur gammalt och högt huset är, men det finns några gemensamma nämnare.

– På anslagstavlan i huset ska det finnas instruktioner pm hur man bär sig åt vid en brand. I trapphus får det inte finnas något som är brandfarligt, till exempel barnvagnar.

Hur ska du göra för att undvika en brand?

Det finns också åtgärder som du kan följa för att hindra att det börjar brinna i ditt hem. Försiktighet är a och o. Den vanligaste orsaken till brand är slarv.

– Vandra inte iväg då du lagar mat, stanna i köket. Dra ur sladden från kaffekokaren och andra apparater då du inte använder dem och städa din kompressor och luftvärmepump med jämna mellanrum, säger Innanen.

Hur förberedd är du på att kämpa mot en brand i ditt hem? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Nyligen publicerat - X3M