Hoppa till huvudinnehåll

IL: Motattack mot Halla-aho planerades redan förra veckan

Jussi Halla-aho och Riikka Slunga-Poutsalo före Sannfinländarnas pressmöte 13. juni 2017.
Ordförande Jussi Halla-aho och partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo före Sannfinländarnas pressmöte 13. juni 2017. Jussi Halla-aho och Riikka Slunga-Poutsalo före Sannfinländarnas pressmöte 13. juni 2017. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Riikka Slunga-Poutsalo,Sannfinländarna,presskonferens,pressbilder,politik

Manövern om att lösgöra en helt ny riksdagsgrupp av det sannfinländska partiet, planerades redan förra veckan, rapporterar Iltalehti.

Planen utstakades i går, men enligt tidningen ska ordförandena för de tre regeringspartierna ha diskuterat draget sinsemellan för en vecka sedan.

Känt inom liten krets

Bara en liten krets inom Sannfinländarna kände till planen, och troligt är att de flesta av de kring 20 riksdagsledamöterna som anslöt sig till Nytt Alternativ rekryterades med först efter helgens partimöte, skriver IL.

Redan en vecka före partimötet i Jyväskylä rapporterade Lännen Media att man inom regeringen diskuterat alternativet där Timo Soinis och Sampo Terhos anhängare bildar en ny grupp som kan fortsätta i regeringen.

Soini avfärdade tanken om hans eventuella avhopp som otrolig i sin blogg.

Började hända först efter Jyväskylä

Tiina Elovaara, vice ordförande för den nya gruppen, sade i gårdagens A-studio att enstaka personer nog kan ha ha haft tankar om att lösgöra sig från moderpartiet redan tidigare, men att man skred till verket först efter partimötet i Jyväskylä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes