Hoppa till huvudinnehåll

Jättebrand i bostadshus i London - antalet döda stiger

Ett utbrunnet höghus i London 14.6.2017
Ett utbrunnet höghus i London 14.6.2017 London,eldsvådor,brand- och räddningsarbete,höghus,skyskrapa

Åtminstone tolv personer har omkommit och omkring 70 har förts till olika sjukhus efter en våldsam brand i ett bostadshus i London. Ögonvittnen uppger att många människor blev instängda i sina bostäder.


Det finns 120 lägenheter i den 24 våningar höga byggnaden. Ögonvittnen och medier på plats har beskrivit hur människor ropade på hjälp från sina lägenheter.

Jättelik bostadsbrand i 27-våningshus i London den 14 juni 2017.
Jättelik bostadsbrand i 27-våningshus i London den 14 juni 2017. Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA London,Branden i Grenfell Tower,bostadsbrand

Branden startade på andra våningen och spred sig snabbt till den 24 våningen. Brandkåren fick larm om branden kring klockan ett på morgonen lokal tid (klockan 3 finsk tid) och brandmännen letade efter brandhärdar hela dagen.

Hoppa över Twitterpostning

Den brittiska ambulanstjänsten bekräftar att åtminstone 70 personer har förts till fem olika sjukhus. Det handlar bland annat om rökskador.

"En kvinna höll ut en baby genom fönstret"

Ögonvittnen beskrev under morgonen att människor blev instängda i den brinnande byggnaden.

Jody Martin berättar att han sprang mot byggnaden och försökte rädda människor när han märkte branden.

- Jag såg en person falla och en kvinna hålla ut en baby genom fönstret. Jag hörde skrik och ropade åt människor att ta sig ut men de svarade att röken är för kraftig i korridorerna, berättar ögonvittnet Martin för BBC.

Flera ögonvittnen beskriver att de har sett människor falla eller hoppa från byggnaden.

- Människor var instängda. De kunde inte ta sig ner, speciellt inte från den högsta våningen. Människor brann inne. Jag såg det med egna ögon. Och jag såg människor hoppa, berättar ögonvittnet Daniel för BBC Radio London.

Hoppa över Twitterpostning

Nassima Boutrig, som bor i grannhuset, berättar för nyhetsbyrån AP att röken var så tjock så den fyllde hennes hus också.

- Jag såg människor skrika. Många människor ropade, hjälp, hjälp, hjälp. Brandkåren kunde bara hjälpa människor på de lägre våningarna, berättar Boutrig för AP.

Ögonvittnet George Clarke beskrev situationen för BBC tidigt på morgonen.

- Jag är 100 meter från byggnaden och jag är täckt i aska. Det är hjärtskärande, jag ser hur människor blinkar med ficklampor i de översta våningarna och de kan helt klart inte ta sig ut, säger George Clarke, som arbetar för det brittiska mediebolaget Channel 4, till BBC.

Risk för ras

Myndigheterna har spärrat av området kring byggnaden och evakuerat människor från närliggande byggnader. Flera vägar och metrolinjer som löper i närheten har stängts av säkerhetsskäl.

Enligt brittiska medier finns det risk för att byggnaden kollapsar.

- Vi kan se hur det faller skräp från byggnaden, vi hör explosioner och ljudet av glas som krossas. Polisen utvidgar sina avspärrningar hela tiden av rädsla för att byggnaden ska kollapsa, säger BBC:s reporter Andy Moore som är på plats.

Londons borgmästare Sadiq Khan uppmanar Londonborna att följa brandkårens uppdateringar på Twitter.

BBC:s reporter på plats säger att flera människor saknas. De brittiska myndigheterna har startat en kristelefon dit oroliga anhöriga kan ringa.

Stort pådrag

Brandkåren fick larm om att en brand har brutit ut i Grenfell tower på Latimer Road i North Kensington klockan kring klockan 1 på onsdagsmorgonen lokal tid. 200 brandmän och 45 brandbilar deltar i släckningsarbetet.

- Brandmän med andningsapparater arbetar extremt hårt under mycket svåra förhållanden för att hantera branden. Det här är en stor och mycket allvarlig händelse och vi utnyttjar många resurser och specialverktyg, säger Dan Daly från Londons brandkårsmyndighet.

Hoppa över Twitterpostning

Londons ambulansservice skriver på Twitter att ett stort antal ambulanser skickades till platsen, inklusive enheter som är specialister på räddningsarbete i farliga miljöer.

Brandorsaken oklar - invånare varnade för brandrisk

Brandkåren i London uppger att branden startade på andra våningen och snabbt spred sig uppåt. Orsaken till branden är oklar.

Grenfell Tower byggdes år 1974 och har renoverats nyligen. Nyhetsbyrån AFP skriver att invånare i byggnaden hade varnat redan för ett år sedan för att skräp som samlats på hög under reparationsarbetet utgör en brandrisk.

- Det är framförallt oroväckande eftersom Grenfell Tower bara har en utgång under reparationsarbetet. Man kan inte ens föreställa sig följderna om en brand skulle bryta ut i det området eftersom invånarna då är instängda i byggnaden utan utväg, skrev medborgarorganisationen Greenfell Action Group i ett blogginlägg enligt AFP.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes