Hoppa till huvudinnehåll

Kikhosta i Vasa - nu utreds eventuell spridning

Vaccinering
Arkivbild. Vaccinering Bild: EPA/KAY NIETFELD vaccinering,vaccin,sprutor,injektioner,hälsovård,vaccination

Ett fall av kikhosta har nyligen påträffats i Vasa. Nu utreds om sjukdomen kan ha hunnit sprida sig.

En person har diagnostiserats och behandlats för kikhosta i Vasa. Fallet upptäcktes för ett par veckor sedan och för tillfället kontaktas människor som varit i närheten av den insjuknade personen.

- Vi berättar om vilka åtgärder de borde ta ifall de har symptom - det vill säga hosta, snuva eller feber - som kunde vara tecken på kikhosta, säger Heikki Kaukoranta, överläkare vid infektionskontroller på Vasa stads hälsovårdscentral.

Inga fler fall har uppdagats än så länge, men Kaukoranta säger att det ofta finns flera fall om det finns ett.

- Ingen vet exakt hur vanligt det är, men man vet att det finns här i omgivningen. Det är inte så sällsynt som man kanske tror och varje år ser vi flera fall. Ofta är symptomen bara väldigt lindriga.

Barn under ett år löper störst risk

Enligt Kaukoranta är kikhosta ingen farlig sjukdom i nuläget och orsakar sällan några större epidemier tack vare att de flesta är vaccinerade. Däremot kan den i värsta fall vara livsfarlig för barn under ett år.

- Små barn kan få en väldigt stark hosta som kan orsaka problem med andningen. För större barn och fullvuxna är det ingen hälsorisk, utan bara besvärligt.

Även vaccinerade personer kan få kikhosta, men den är isåfall oftast ganska lindrig. Kaukoranta säger att kikhosta hör till det normala sjukdomsspektrat, även i Finland, och att det inte finns någon orsak till panik.

- Har man symptom som hosta, snuva och feber, så är det de vanliga åtgärderna som gäller. Man håller sig hemma och går inte till platser där småbarn finns.

Små barn till läkare

Med små barn ska man ändå kolla upp saken anser Kaukoranta.

- Om man har ett småbarn där hemma som har hosta, andningssvårigheter, snuva eller feber, så är det bäst att kontakta läkare eller hälsovårdscentral för att bedöma om det är frågan om någon vanlig sommarförkylning eller till exempel kikhosta, säger Kaukoranta.

Kikhosta är en bakterieinfektion och behandlas med antibiotika. Sjukdomen överförs genom droppsmitta och är som mest smittosam i början. Smittsamheten avtar vanligen efter att sjukdomen varat i tre veckor. Ett typiskt symtom är en kiknande hosta som kommer i attacker och hostan kan hålla på rentav i flera veckor.

I det finländska vaccinationsprogrammet ingår vaccin mot kikhosta i det vaccin som ges till fyraåringar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten