Hoppa till huvudinnehåll

Lina Lehtovaara fick elitstatus av Uefa – nästa steg är att döma herrmatcher

Lina Lehtovaara.
Lina Lehtovaara i farten. Lina Lehtovaara. Bild: imago / Eibner / All Over Press Lina Lehtovaara

Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara är sedan tisdagskvällen en av 20 toppdomare i Uefas elitgrupp. Det är enormt – något jag jobbat otroligt hårt för, säger Lehtovaara till Yle Sporten.

Uefas domarkommitté delade in domarna i månadsskiftet och på tisdagskvällen kom resultaten: Lina Lehtovaara tar själv steget upp till den högsta möjliga nivån – elitgruppen. I praktiken innebär det här att Lehtovaara får börja döma också de absolut viktigaste matcherna.

– Jag hade lite aningar om att det var på kommande, men det känns ändå otroligt kul, säger Lehtovaara till Yle Sporten.

– Hittills har jag bara fått döma fram till åttondelsfinalerna i t.ex. Champions League, men nu kan jag också bli uttagen till de största matcherna, förklarar Lehtovaara.

Uttagen till EM – som fjärdedomare

Pargasbon Lehtovaara är redan uttagen till dam-EM i sommar, men som fjärdedomare. Hon hoppas att Uefa ännu tänker om, eftersom hon nu fått elitstatus.

– Det är en domare som ursprungligen blev uttagen, men som sedan inte klarade testerna. Hon ersattes aldrig så jag hoppas på att jag själv kunde få hennes plats, säger Lehtovaara.

Nästa steg i karriären är sedan att ta klivet in i herrfinrummet. För tillfället dömer Lehtovaara matcher i herrtvåan, men målet är att ta steget upp till ettan – och fotbollsligan.

Gör debut i fotbollsligan

På söndag når Lehtovaara en deletapp då hon för den första gången får agera fjärdedomare i en ligamatch, då IFK Mariehamn och JJK drabbar samman i Mariehamn. Att Uefa nu gett henne elitstatus ska hoppeligen också få Bollförbundet att ge henne chansen som huvuddomare.

– Det är inte lätt att slå ut herrarna där, men det finns inte heller direkt hinder för det. Det finns många unga herrdomare som också slåss om samma domarplatser, men som damdomare får man nog jobba ännu hårdare, säger Lehtovaara.

– Uefa har nu sett att jag kan döma utomlands, så jag hoppas att det väger också när Bollförbundet fattar sina beslut, tillägger hon.

Blir inte heltidsproffs – ännu

Lehtovaara, som till vardags jobbar som lärare i hemstaden Pargas, kommer ändå inte att ta steget in i livet som heltidsproffs.

Det finns helt enkelt inte möjligheter för det i dagens läge, säger hon.

– Sedan när Bollförbundet anställer mig och jag får månadslön så kan jag tänka på det, säger Lehtovaara.

– Visst kan man livnära sig på domarlönen, men sen är man illa ute om man råkar skada sig, fortsätter hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport