Hoppa till huvudinnehåll

Nytt Alternativ: Farliga krafter bakom Halla-aho

Simon Elo och Tiina Elovaara, som är ordförande och vice ordförande för den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ, mötte på tisdagskvällen Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho i tv-programmet A-studio på Yle.

Simon Elo beskrev det som att det sannfinländska partiet kapats. Halla-aho sade att ingen har kapat makten inom Sannfinländarna.

Jussi Halla-aho sade att Timo Soini nog hade önskat att Sampo Terho skulle ha blivit ny ordförande.

- Han är säkert bitter över att hans vision om partiets fortsättning inte förverkligades, kommenterade Halla-aho splittringen.

En grupp på 20 sannfinländare lämnade den sannfinländska riksdagsgruppen på tisdagen och bildade en ny riksdagsgrupp med namnet Nytt alternativ. Bland avhopparna finns alla sannfinländska ministrar.

Grupperingar med oacceptabla värderingar

Under diskussionen gick man igenom varför det sannfinländska partiet splittrades i två läger.

Simon Elo och Tiina Elovaara från Nytt alternativ sade sig ha märkt under ordförandekampanjen att Suomen Sisu, Hommaforum och Finlands motståndsrörelse närmat sig Halla-ahos falang. Det här orsakade misstro.

- Det här är grupperingar som har sådana värderingar och handlingssätt som vi inte accepterar, sade Elovaara.

Enligt Simon Elo är problemet med Halla-ahos sannfinländska parti inte invandringskritiken, utan det handlar ”om något mycket värre.”

- Kritik mot invandring är fullständigt acceptabelt, men det handlar om något betydligt mer dystert. Problemet är de grupperingar som motsätter sig mänskligheten, sade Elo.

Halla-aho kontrade med att ryktena om sådana här grupperingar bara är fantasi.

Enligt Elovaara är medlemmarna i Nytt alternativ ansvarsfulla och de kränker inte någon.

- Vi har nolltolerans mot rasism, försäkrade Tiina Elovaara.

Gjorde Halla-ahos anhängare nazisthälsningar?

Tiina Elovaara sade i A-studio att Halla-ahos anhängare gjort nazisthälsningar vid Sannfinländarnas partikongress i Jyväskylä förra veckoslutet. Det här var enligt Elovaara en faktor som väckt misstankar om Halla-ahos trovärdighet.

- Vid partikongressen såg vi sådana hälsningar efter att det blev klart att du valdes till ordförande, som inte passar in i en sådan kontext, sade Elovaara.

- Jag har inte sett en enda nazisthälsning vid partikongressen, och i fall någon gör sådana så är det åtminstone inte med mitt godkännande, kommenterade Halla-aho.

- Det finns fotografier på det, sade Elovaara.

Sannfinländarnas partikongress i Jyväskylä den 11 juni 2017.
Det var den här bilden Tiina Elovaara hänvisade till Sannfinländarnas partikongress i Jyväskylä den 11 juni 2017. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Sannfinländarna,partimöten,Jyväskylä

Efter sändningen visade Tiina Elovaara bilden som hon hänvisat till åt en Ylejournalist.

Yle tog reda på bildens ursprung. Bilden som spridits på Twitter har tagits av Lehtikuvas fotograf Jussi Nukari, och den har publicerats i bland annat Etelä-Suomen Sanomat.

Jussi Nukari berättar att bilden har tagits söndagen den 11 juni då mötet blev kaosartat under diskussionen om huruvida partiet ska ställa upp en presidentkandidat.

Jussi Halla-aho och den övriga partiledningen valdes i sin tur lördagen den 10 juni.