Hoppa till huvudinnehåll

Ordkrig om påstådd nazisthälsning på Sannfinländarnas möte

Tiina Elovaara från Nytt alternativ.
Tiina Elovaara från Nytt alternativ. Bild: Lehtikuva Tiina Elovaara,Nytt alternativ

Ett ordkrig om händelserna i samband med Sannfinländarnas partimöte i Jyväskylä har blossat upp mellan partiets nya ordförande Jussi Halla-aho och riksdagsledamot Tiina Elovaara som lämnat partiet och anslutit till den nya riksdagsgruppen Nytt alternativ.

Elovaara säger att medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen var på plats utanför för att dela ut broschyrer.

- Ingen kan hindra dem att röra sig där. De var inte inbjudna. De motsätter sig mig lika mycket som alla andra sannfinländare, säger Halla-aho.

Halla-aho säger att Elovaara ljuger och för ett krig mot Sannfinländarna.

Nazisthälsning var handuppräckning

Men det handlar också om vad som skett - eller inte skett - inne i lokalen.

Elovaara sade i gårdagens A-studio att en del av Halla-ahos anhängare gjort nazisthälsningar då Halla-aho valdes och att det finns bildbevis.

Sedan dess har en bild av Lehtikuva-fotografen Jussi Nukari cirkulerat. Men bilden togs i söndags, alltså dagen efter att Halla-aho valts, i samband med en handuppräckning när partiet diskuterade presidentvalet.

- Debatten har kört fast vid Lehtikuvas bild av röstningen, men den bilden är det ju inga problem med, den är okej, säger Elovaara.

Men enligt henne betyder det här inte att frågan om motståndsrörelsens närvaro skulle ha besvarats.

Elovaara säger i ett pressmeddelande på onsdag att är det är i Sannfinländarnas intresse att reda ut frågan om nazistiska motståndsrörelsens närvaro i Jyväskylä

Källa: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes