Hoppa till huvudinnehåll

På Postbacken övas det för fullt

Katarina Stolt, Kim Gustafsson och Jermo Grundström står i förgrunden framför resten av skådespelarna i Postbackens sommarteater. De gör en koreografi i pjäsen Hotelliggaren som spelas sommaren 2017.
Truppen tränar in ett musiknummer med koreografi. I förgrunden Katarina Stolt, Kim Gustafsson och Jermo Grundström. Katarina Stolt, Kim Gustafsson och Jermo Grundström står i förgrunden framför resten av skådespelarna i Postbackens sommarteater. De gör en koreografi i pjäsen Hotelliggaren som spelas sommaren 2017. Bild: Yle/ Mira Bäck Kim Gustafsson,Hotelliggaren,Postbacken,Borgå,sommarteater

I år spelas farsen Hotelliggaren på Postbackens sommarteater. Pjäsen har premiär på söndag så övningarna är i full gång. Farsen utspelar sig på Heikko gård och involverar bland annat en kärleksstinn minister och hans klåpande assistent.

- Det blir mycket spring, mycket slå i dörrar, såsom det hör sommarteater och fars till, berättar Jermo Grundström som spelar ministerns assistent Greger Pigg.

Julian Turunen-Forsbäck och Jermo Grundström, skådespelare på Postbackens teater sommaren 2017.
Julian Turunen-Forsbäck och Jermo Grundström. Turunen-Forsbäcks karaktär i pjäsen har skadat foten, och som det råkar sig har Turunen-Forsbäck skadat foten på riktigt också. Julian Turunen-Forsbäck och Jermo Grundström, skådespelare på Postbackens teater sommaren 2017. Bild: Yle/ Mira Bäck Postbacken,Hotelliggaren,sommarteater

Grundström berättar att gruppen övat hela våren och mer intensivt nu under sommaren.

- Publiken kan förvänta sig mycket skratt och komedi, lovar Julian Turunen-Forsbäck som spelar karaktären Bigge Bris.

- Vi har åtminstone haft hemskt roligt, då när det inte regnat. Men det hör väl till sommarteater, säger Kim Gustafsson.

Vänsterprassel

Kim Gustafsson är en erfaren skådespelare och firar i år sitt tjugoförsta år på Postbacken.

- Som väldigt ung, år 1996, spelade jag en krögare från Illby gård samt översteprästinna i Vestas tempel i en fars som heter Ett resande teatersällskap. I år spelar jag inte översteprästinna, fast det kanske har varit mer av ett kännetecken för mig.

I årets pjäs är Kim Gustafsson den vänsterprasslande ministern som ställer till det då han ska träffa sin älskarinna på Heikko Gård. Ministerns assistent, spelad av Jermo Grundström, trasslar till det mesta och hamnar själv i säng med ministerns hustru som också bokat in sig på hotellet.

Dessutom dyker ett antal andra karaktärer upp, som en nyfiken servitör och en lite annorlunda hotelldirektör, och påskyndar händelseförloppet.

Julian Turunen-Forsbäck och Kim Gustafsson spelar i pjäsen Hotelliggaren på Postbacken sommaren 2017.
Julian Turunen-Forsbäck och Kim Gustafsson. Det är en hel del drama i pjäsen. Julian Turunen-Forsbäck och Kim Gustafsson spelar i pjäsen Hotelliggaren på Postbacken sommaren 2017. Bild: Yle/ Mira Bäck Postbacken,Borgå,Hotelliggaren,Kim Gustafsson,julian turunen-forsbäck

Hela gänget har jobbat hårt för att kunna erbjuda en skrattfest på söndag. Enligt Gustafsson har det varit utmanande att öva inför rollen.

- Jag har inte spelat så många konservativa mansroller, så det har varit lite annorlunda att öva inför den här pjäsen. I en fars är det dessutom väldigt mycket teknik och tajmning.

Gustafsson säger att fars är en av de svåraste teaterformerna som finns.

Arthur Eriksson framför pianot på Postbacken sommaren 2017. Han står för musiken i pjäsen Hotelliggaren.
Arthur Eriksson står för musiken. Arthur Eriksson framför pianot på Postbacken sommaren 2017. Han står för musiken i pjäsen Hotelliggaren. Bild: Yle/ Mira Bäck Postbacken,piano,teatermusik,Borgå,Hotelliggaren,sommarteater

Publiken bjuds på fartfylld sång och livemusik som en del av pjäsen. Arthur Eriksson har valt ut låtarna och spelar piano under föreställningarna.

Enligt Gustafsson är Hotelliggaren en otroligt välskriven pjäs.

- Den driver med politiker, vilket passar bra i dessa dagar.

Katarina Stark skådespelar och regisserar pjäsen Hotelliggaren på Postbackens teater sommaren 2017
Katarina Stolt regisserar pjäsen och spelar dessutom ministerns fru. Katarina Stark skådespelar och regisserar pjäsen Hotelliggaren på Postbackens teater sommaren 2017 Bild: Yle/ Mira Bäck Postbacken,Hotelliggaren,sommarteater

Pjäsen utspelar sig från början i Storbritannien men regissören Katarina Stolt har skrivit om den för östra Nyland.

- Pjäsen utspelar sig på Heikko gård, och man kan kanske känna igen lokal- eller rikspolitiker, säger Gustafsson.

Sara Haglund gör sig redo i logen. Hon spelar Juni Bris i pjäsen Hotelliggaren på Postbackens sommarteater år 2017.
Sara Haglund förbereder sig i logen. Sara Haglund gör sig redo i logen. Hon spelar Juni Bris i pjäsen Hotelliggaren på Postbackens sommarteater år 2017. Bild: Yle/ Mira Bäck Backstage,Hotelliggaren,Postbacken,Borgå,sommarteater

Sara Haglund spelar Juni Bris, ministerns älskarinna. Liksom många i gänget har också hon skådespelat på Postbacken under flera tidigare somrar.

- Det är roligt med fars. Det kommer att bli bra det här.

Annika Källgren och Oliver Rosenberg poserar. De är skådespelare i Postbackens pjäs Hotelliggaren sommaren 2017.
Annica Kellgren spelar Lilian Shas, en politiker från kommunalfullmäktige i Nykarleby. Oliver Rosenberg spelar hotelldirektör. Annika Källgren och Oliver Rosenberg poserar. De är skådespelare i Postbackens pjäs Hotelliggaren sommaren 2017. Bild: Yle/ Mira Bäck Postbacken,Borgå,Hotelliggaren,oliver rosenberg

Pjäsen är skriven av Ray Cooney och översatt av Sven Melander. Regissör är Katarina Stolt och producent är Kent Lang. Arthur Eriksson står för den levande musiken på piano. Postbackens sommarteater arrangeras av Borgåbygdens ungdomsförbund.

Föreställningen är 2,5 timmar lång inklusive paus. Årets pjäs har premiär söndagen den 18 juni klockan 18.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland