Hoppa till huvudinnehåll

Rättegång mot Wärtsilä skjuts upp till hösten

Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa
Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr Wärtsilä,Wärtsilä Vasa,wärtsilä i vasa

32 tidigare Wärtsilä-anställda anser att de blivit olagligt uppsagda från sina jobb på Wärtsilä i Vasa. De kräver sin tidigare arbetsgivare på sammanlagt 1,53 miljoner euro i skadestånd.

Tanken var att rättegången skulle inledas på onsdag i Österbottens tingsrätt, men den skjuts upp till hösten. Anledningen är att domaren i fallet har blivit förflyttad till tingsrätten i Karleby. I väntan på ersättande domare skjuts fallet upp till hösten.

"Förnedrande uppsägning"

De 32 personer som sparkades från sina jobb på Wärtsilä i Vasa under 2014 anser dessutom att de blivit uppsagda på ett förnedrande sätt.

De hämtades från arbetsplatsen av förmannen mitt i arbetet och ombads tömma sina skåp. Sedan visades de in på kontoret för att underteckna uppsägningsformuläret och ledsagades ut genom porten skrev Vasabladet i april.

Wärtsilä motiverar med sparkrav

Nu kräver uppsagda personerna sin tidigare arbetsgivare på mellan 20 och 30 månadslöner, totalt uppgår beloppet till 1,53 miljoner euro.

Allt som allt sades 142 personer upp efter de samarbetsförhandlingar som inleddes i början av 2014.
En del av de uppsagda hade arbetat på Wärtsilä i över 30 år.

Enligt Wärtsilä var orsaken till uppsägningarna ekonomiska och målet var att effektivera och spara 60 miljoner euro.

Många övertidstimmar

De som miste jobbet hävdar å sin sida detta inte håller streck. 2013 utfördes 82 000 övertidstimmar på Wärtsilä Finland. Året där på steg övertidstimmarna till 83 500 samtidigt som folk avskedades.

Det här visar enligt de uppsagda på att behovet av arbetskraft inte minskat.

De 32 anser inte heller att de fått jobba uppsägningstiden ut, även om de så önskat. Inte heller erbjöds de sommarjobb innan huvudförtroendemannen tog tag i saken.

De som sedan fick sommarjobb fick inte jobba tillsammans med fast anställda utan i en separat hall.

Artikeln uppdaterades 8:20 med uppgiften om att rättegången skjuts upp till hösten.