Hoppa till huvudinnehåll

Sanna Nygård bröt sina mönster - nu vill hon få ut allt hon har

Trestegshopparen Sanna Nygård
Sanna Nygård vid Sätra friidrottshall. Trestegshopparen Sanna Nygård Bild: Yle Sanna Nygård

Att bryta mönster kan i ett skede av en lång karriär vara den optimala lösningen. I höstas begav sig den svenska längdstjärnan Michel Tornéus ut i världen för att ännu få ut "det sista". Liksom även Vasabon Sanna Nygård, som anslöt sig till Oscar Gidewalls hoppargrupp i Stockholm. Hon tog på sätt och vis just Tornéus plats där och kom i mycket att bli en ny förebild.

Sanna, då 28 år, hade i ett tiotal år jobbat på mot allt bättre längder med Jens Wallin som tränare. Och hunnit nå en hel del framgång. Hon var VM-hoppare inomhus, hon var mångfaldig FM-medaljör, landskampssegrare i tresteg och finländsk mästare i längd.

Medaljer hela karriären

Sin allra första FM-medalj hade Sanna Nygård tagit år 2005, ett silver i tresteg bland 17-åringarna. Hennes sammanlagda antal FM-medaljer var uppe i 26 (tresteg, längd, olika stafetter), 13 av dem tagna i allmän klass. Landskampsuppdragen var 18. Hennes främsta resultat hittills är trestegsrekordet 13.73, satt i Umeå år 2015.

Jasmin Sabirs speciella betydelse

Träningsgruppen, där hon sedan senaste höst ingår, består av fyra hoppare, trestegshopparna Jasmin Sabir och Erik Ehrlin, längdhopparen Ritchie Moba samt Sanna. Jasmin har för sin del haft en alldeles speciell betydelse för att det blev Stockholm och Gidewalls grupp. Hon och Sanna blev vänner redan för flera år sedan på trestegsbanorna i Finland och Sverige.

Nya rutiner, fräscha känslor

Sanna Nygård berättar att hon var ute just efter nya inslag, nya rutiner, och ett något annorlunda sätt att se på hopptekniken, som skulle kännas fräscht. Och det har det gjort. Nu gäller det att få det här omsatt i praktiken, på tävlingsbanorna.

Arbete på lång sikt, nu framme

Hon har alltid varit beredd på att saker och ting tar tid. Och hon är tacksam över att Jens Wallin under alla deras år tillsammans hade inställningen att man jobbar på sikt. Nu känner Vasa IS-hopparen att hon verkligen är i det skede av karriären då hon borde vara framme. Det är därför hon håller på för fullt, med en stark strävan efter god balans i hela upplägget och livet runt omkring.

"Hörde bara gott om Sanna"

Oscar Gidewall tog givetvis reda på allt han inte ännu visste om Sanna och fick bara positiva referenser. Som enligt honom har hållit sträck i allra högsta grad. Han anser henne ha en jättebra grund och ser på henne som en rentav osedvanligt förnuftig och klok elitidrottare.

De nya tekniska detaljerna

Den tekniska bit i trestegshoppandet som Sanna och Oscar har jobbat på har att göra med pendelbenets väg fram till den sista fotisättningen. Gidewall tror på en mindre sträckning av benet där, ett spetsigare knä, som det kallas. I längd handlar det nya om en "enklare" luftfärd. En som tränaren ser det mera naturlig sådan, ett slags kombination av spring- och hängstil. Och en slipning av själva utsprånget.

Vindar och otaliga övetramp

Säsongen är igång. Den kalla nordiska våren har betytt några tävlingsresor längre bort. Hon började med två längdtävlingar, där känslan var bra och hoppen i sig långa, men övertrampen otaliga. Sanna Nygård hittade liksom inte plankan i de varierande vindarna och resultaten blev blygsamma.

Vid Paavo Nurmi Games kom trestegsdebuten i ett ännu blåsigare Åbo. Problemen var liknande där i fem av hoppen, men hon nådde ändå 13.36, som är nordiskt årsbästa. Nästa gång hoppar Sanna Nygård vid Elittävlingarna i Kuortane inkommande lördag. Grenen är längdhopp, och där möts hela den finländska eliten.

Möt Sanna Nygård, Oscar Gidewall och de andra i hoppargruppen i Sportmagasinet, onsdag 14.6 kl. 19 och torsdag 15.6 kl. 11.30, samt på Arenan i 365 dagar.