Hoppa till huvudinnehåll

"Skamlöst, taktiskt och skickligt" - Svenska Yles läsare reagerar på regeringens rabalder

Timo Soini
Timo Soini ser nöjd ut då Nytt alternativ presenteras. Timo Soini Bild: Lehtikuva Timo Soini

Skamlöst, taktiskt och skickligt. Kappvändare och grispolitik. Så uttrycker Svenska Yles läsare sina känslor kring regeringskrisen 2017.

Gårdagens politiska teater där Sannfinländarna splittrades och riksdagsgruppen Nytt alternativ bildades har väckt häftiga reaktioner i Svenska yles kommentarsfält.

Regeringskrisen fick sin vändning på tisdag när 20 medlemmar av den sannfinländska riksdagsgruppen avgick och bildade gruppen Nytt alternativ.

Plötsligt var det möjligt för regeringen som höll på att rasa ihop att fortsätta som vanligt med Nytt alternativ. Sannfinländarna, under Jussi Halla-ahos ledning, blir i oppositionen.

Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho står bakom varsitt podium.
Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho står bakom varsitt podium. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Petteri Orpo,Sampo Terho,Samlingspartiet,Centern i Finland,Nytt alternativ,Sannfinländarna,Regeringen Sipilä
"Nyval hade varit det enda rätta!"

Många läsare uttrycker sitt missnöje med regeringen och skulle vilja se ett nyval.

"Nyval är det enda alternativet för att hålla någon slags tro på demokrati i det här landet. Sannfinländare är Sannfinnländare vad de än kallas för och de kan inte sitta både i opposition och i regeringen", skriver en läsare.

Flera läsare frågar sig också hur manövern med Nytt alternativ kan vara laglig.

Tekniskt sett finns det inget hinder för Nytt alternativ att sitta i regeringen och att gruppen inte fått understöd i ett val är acceptabelt.

Så länge regeringen har riksdagens förtroende kommer den nuvarande regeringen att sitta kvar med Nytt alternativ, Centern och Samlingspartiet.

Sampo Terho visar Timo Soini Sannfinnländarna-pins som Soini kastat bort.
Sampo Terho visar Timo Soini Sannfinnländarna-pins som Soini kastat bort. Bild: Lehtikuva Sampo Terho,Nytt alternativ,politik,Sannfinländarna

Anklagelser om hyckleri

Flera anser också att det är hyckleri att regeringen inte ville samarbeta med Halla-aho men kan tänka sig det med Sampo Terho.

"De kan inte med gott samvete påstå att de inte kunde samarbeta med Halla-aho pga hans värderingar och sedan gå med på att samarbeta med Terho som själv också sagt att han helt delar alla Halla-ahos värderingar. Enda skillnaden är att Terho inte skriker ut alla hemskheter på någon blogg eller öppet på Facebook. Fy säger jag!"

En annan läsare skriver att hen är förvånad att höra Orpo prata om värderingar i anslutning till EU, invandring och språk bara för att sedan samarbeta med Terho som enligt läsaren är emot allt detta.

"Så mycket var Orpos och Sipiläs uttalande om att de inte godkänner hatprat och diskriminering värt. Inte ett ruttet lingon. Det lät bra igår men idag är en ny dag. Då går det bra att fortsätta som förr med hatprat och diskriminering."

Jussi Halla-aho och Matti Putkonen går förbi varandra.
Jussi Halla-aho och Matti Putkonen går förbi varandra. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,populism,matti putkonen

"Förnuftig och praktisk lösning"

Vissa uppmanar till lugn och andra beundrar den politiska manövern som för tillfället tycks ha tagit regeringen ur krisen.

"Kan endast beundra hur målmedvetet och professionellt Sipilä agerade för undvikande av en regeringskris. Tur att vi har en så klok och redig statsminister som inte gnäller och gråter utan arbetar medvetet för landets bästa",skriver en läsare.

En annan läsare inflikar att det bara är att lyfta på hatten för ett så intrikat och utstuderat agerande. Andra kallar draget för ett genialt påhitt.

Regeringen är nu starkare än tidigare. Nu kommer mycket gott att ske innan semestrarna. Finland är på rätt väg.― Läsare

Flera påpekar också att nyval inte skulle ha varit rätt väg att gå och att det också kostar.

"Bästa som kunde hända. Alla viktiga reformer kan genomföras, kanske till och med lättare än tidigare. Dessutom undveks nyval som skulle ha varit det absolut sämsta alternativet i det här läget."

"Fantastiskt ordnat av Sipilä och Soini med flera. Nytt Alternativ består ju av de bästa Sannfinländarna. Jag ser ingen anledning till att inte låta Nytt alternativ sitta i regeringen. Ingen från gänget är ju nya, det är ju bara de värsta som försvunnit", skriver signaturen Junior i tisdagens sammanfattande artikel om regeringskrisen.

Anna-Maja Henriksson och Stefan Wallin.
Anna-Maja Henriksson och Stefan Wallin. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Stefan Wallin

Synd att SFP drog det kortaste strået

Flera beklagar sig också över hur en plötsligt öppnad möjlighet uppenbarade sig för SFP bara för att sedan försvinna i nästa sekund. Vissa anser att SFP pressade på för hårt mot ett nytt regeringsprogram.

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson kommenterade på tisdag att det skedda var som en finländsk version av tv-serien House of Cards.

"Där rök SFP:s chans att sitta i regeringen. SFP spelade på för stora växlar då man krävde ett nytt regeringsprogram", kommenterade en läsare.

En annan läsare anser att med Nytt alternativ i regeringen är förhoppningarna om jouren på Vasa centralsjukhus kommer att behandlas försvunna.

Regeringens förtroende ska riksdagen ännu rösta på, men statsminister Sipilä har redan meddelat att regeringen fortsätter som tidigare med nykomlingen Nytt alternativ.