Hoppa till huvudinnehåll

Skypo: Terrorhotet mot Finland har ökat

Antti Pelttari
Antti Pelttari Bild: Lehtikuva Antti Pelttari,Skyddspolisen

Skyddspolisen har gett sin färska bedömning om terrorhot, och man konstaterar att terrorhotet har ökat.

Skyddspolisen har fått information om planer och projekt kopplade till terrorism som är allvarligare än tidigare.

Enligt Skypo har en del personer som åkt från Finland nått viktiga positioner inom terrororganisationen IS och de har omfattande nätverk inom organisationen.

- Terrorhotet är allvarligare än förut. Det har förstärkts av att Finlands profil har förstärkts i den radikalislamistiska propagandan, och att av vissa personer starkare än förut är kopplade till terroristisk verksamhet, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Att Finlands profil har förstärkts betyder att Finland allt oftare nämns vid namn i Islamiska statens propaganda, som en del av den koalition som bekämpas IS ideologi.

Skyddspolisen skärpte hotbilden senast år 2015, då konstaterades hotet vara på en låg nivå. Före det var bedömningen "mycket låg".

Nu har Skyddspolisen tagit i bruk en skala i fyra steg, på den bedöms hotet vara antingen "lågt", "förhöjt", "högt" eller "mycket högt".

Idag bedömer Skypo att hotet är "förhöjt".

"Finland är inte längre okänt"

- Förändringen är historisk. Tidigare var Finlands profil neutral och okänd. Nu presenteras Finland allt oftare som en del av fiendebilden. Propaganda riktas också mot Finland, ibland även på finska, säger Pekka Hiltunen, specialforskare vid Skyddspolisen.

Skyddspolisen bedömer att det finns ungefär 350 personer i Finland som är gynnsamt inställda till olika slags terrorism.

De här personerna är nödvändigtvis inte sådana som potentiellt utför attacker, bland dem kan också finnas sådana som stöder terrororganisationer.

Skyddspolisen räknar med att den här gruppen ytterligare växer.

Samtidigt är mångas kopplingar till terroristisk verksamhet allt direktare och också allvarligare. Enligt Skyddspolisen har flera av dem deltagit i väpnade konflikter, uttryckt en önskan att delta i väpnade aktioner eller varit föremål för terroristisk utbildning.

Källa: FNB, Yle

 • Skapar vårdreformen osund konkurrens bland unga läkare?

  "Vi tävlar inte sinsemellan utan med oss själva".

  Hur går det med kollegialiteten bland unga läkare när konkurrensen ökar i och med vårdreformen? Läkarnas kollegialitet är central, betonar Tom Pettersson vid Helsingfors universitet. Vi tävlar främst med oss själva, säger Émil Yliheljo, tredje årets medicine studerande.

 • USA stoppar import av nötkött från Brasilien

  Importförbud efter avslöjanden om mutade köttinspektörer.

  USA stoppar all import av nötkött från Brasilien tre månader efter avslöjanden om utbredd korruption bland brasilianska livsmedelsinspektörer.

 • May lade fram sitt bud: Ingen EU-medborgare ska tvingas lämna landet

  Merkel: En bra start men alltjämt många öppna frågor.

  Ingen EU-medborgare som befinner sig lagligt i Storbritannien ska tvingas lämna landet efter brexit. Det förslaget kom Storbritanniens premiärminister Theresa May med på EU-toppmötet igår kväll. Britterna menar att det är ett generöst anbud, medan de övriga EU-länderna signalerade att det i förslaget finns många öppna frågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes