Hoppa till huvudinnehåll

Slutrökt med akupunktur och hypnos?

Viveka Grönlund med en stor grön gran bakom sig
Viveka Grönlund är läkare som använder hypnos och akupunktur i vården. Viveka Grönlund med en stor grön gran bakom sig Bild: Tiina Grönroos/Yle läkare,tobaksrökning,rökavvänjning,hypnos,akupunktur,Viveka Grönlund

Du ska själv vilja sluta röka, efter det finns det en hel del hjälpmedel att ty sig till. Enligt statistik klarar bara tre personer av hundra att sluta röka på en gång utan yttre stöd, nikotinpreparat eller mediciner.

- Det absolut viktigaste är att man själv vill sluta röka. Sedan gäller det att vara aktiv, hitta på nya vanor och nya saker att göra i stället för att röka!

Det säger Viveka Grönlund, läkare som använder hypnos och akupunktur i sin vård. Hon har mest jobbat inom gynekologi och har under årens lopp hjälpt både gravida, nyblivna mammor och kvinnor med olika hormonella problem. Hon hjälper också rökare och andra som vill bli kvitt olika beroenden.

ett hemgjort förbudsmärke där tobaksrökning är förbjudet. Finns hemma på gården hos en läkare.
Den här hemgjorda förbudsskylten finns på Viveka Grönlunds gård. ett hemgjort förbudsmärke där tobaksrökning är förbjudet. Finns hemma på gården hos en läkare. Bild: Tiina Grönroos/Yle skyltar,tobaksrökning,Förbudsmärken

- Hypnos hjälper en att slappna av och kanske släppa gamla vanor. I hypnos är det ändå ingen annan som kan övertyga dig, du måste vilja själv, säger Viveka Grönlund.

Under hypnosen får man däremot stöd med att någon annan hjälper en att säga varför man vill sluta till exempel röka.

- Vi kan koppla tobaksrökning till otrevliga saker som till exempel stress. Sedan kopplar vi icke-rökning till olika trevliga saker som god hälsa och att man känner sig fräsch.

Under hypnos går klienten från allt otrevligt, som stress, ohälsa och dålig andedräkt i riktning mot en ljus och angenäm framtid. Man lämnar det otrevliga bakom sig.

En del tror att det behövs cigaretter för att man ska kunna gå ut och umgås med vänner.

Vad som sedan upplevs som otrevligt eller trevligt är individuellt för varje människa. Därför brukar Viveka prata med sina klienter före hypnosen.

- För många är tobaksrökningen en flykt från något eller tvärtom något man söker. En del tror att det behövs cigaretter för att man ska kunna gå ut och umgås med vänner. Då gäller det att välja ett annat sätt att ha trevligt. Det här är något som alla måste träna och fortsätta stärka. Det hjälper inte enbart med hypnos.

Viveka Grönlund säger att hypnosen är ett hjälpmedel, ett sätt att stöda rökaren i hens beslut.

Akupunktur däremot, förklarar Viveka Grönlund, fungerar mera på en fysisk nivå, jämfört med hypnosens mentala.

- Akupunktur inverkar kemiskt på olika ämnen i kroppen. I många beroenden som sömnmedel, alkohol, droger och tobak använder man samma punkter på örat.

Viveka Grönlund säger att många har slutat röka med hjälp av små plåster med små akupunkturnålar eller kulor som hon har fäst på örat.

- De hjälper mot symptomen som ofta uppstår efter att man slutat röka. Man sover kanske dåligt, tarmen fungerar inte och humöret svänger. Då hjälper akupunktur.

Viveka Grönlund brukar ofta kombinera hypnos med akupunktur.

Måste du ta en cigarett så kan du pröva på att äta ett grönt äpple före tobaken.

Att bli kvitt sitt rökbehov tar däremot tid. Viveka Grönlund säger att det kan ta flera år. Akupunktur- och hypnosbehandlingarna tar inte lång tid i anspråk och man behöver inte gå speciellt många gånger på behandling heller Det som däremot är utmanande är att låta bli tobaken.

- Måste du ta en cigarett så kan du pröva på att äta ett grönt äpple före tobaken. Då röker du automatiskt färre cigaretter. Det bästa är om du kan glömma tobaken. Tyvärr är vi vanedjur, säger Viveka Grönlund. Det tar tid att bryta gamla vanor.

Hur har du lyckats bryta gamla vanor, i synnerhet vad gäller tobaksrökning? Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter i kommentarsfältet efter artikeln.

 • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Hälsa

 • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

  Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

  Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa