Hoppa till huvudinnehåll

Slutrökt med akupunktur och hypnos?

Viveka Grönlund med en stor grön gran bakom sig
Viveka Grönlund är läkare som använder hypnos och akupunktur i vården. Viveka Grönlund med en stor grön gran bakom sig Bild: Tiina Grönroos/Yle läkare,tobaksrökning,rökavvänjning,hypnos,akupunktur,Viveka Grönlund

Du ska själv vilja sluta röka, efter det finns det en hel del hjälpmedel att ty sig till. Enligt statistik klarar bara tre personer av hundra att sluta röka på en gång utan yttre stöd, nikotinpreparat eller mediciner.

- Det absolut viktigaste är att man själv vill sluta röka. Sedan gäller det att vara aktiv, hitta på nya vanor och nya saker att göra i stället för att röka!

Det säger Viveka Grönlund, läkare som använder hypnos och akupunktur i sin vård. Hon har mest jobbat inom gynekologi och har under årens lopp hjälpt både gravida, nyblivna mammor och kvinnor med olika hormonella problem. Hon hjälper också rökare och andra som vill bli kvitt olika beroenden.

ett hemgjort förbudsmärke där tobaksrökning är förbjudet. Finns hemma på gården hos en läkare.
Den här hemgjorda förbudsskylten finns på Viveka Grönlunds gård. ett hemgjort förbudsmärke där tobaksrökning är förbjudet. Finns hemma på gården hos en läkare. Bild: Tiina Grönroos/Yle skyltar,tobaksrökning,Förbudsmärken

- Hypnos hjälper en att slappna av och kanske släppa gamla vanor. I hypnos är det ändå ingen annan som kan övertyga dig, du måste vilja själv, säger Viveka Grönlund.

Under hypnosen får man däremot stöd med att någon annan hjälper en att säga varför man vill sluta till exempel röka.

- Vi kan koppla tobaksrökning till otrevliga saker som till exempel stress. Sedan kopplar vi icke-rökning till olika trevliga saker som god hälsa och att man känner sig fräsch.

Under hypnos går klienten från allt otrevligt, som stress, ohälsa och dålig andedräkt i riktning mot en ljus och angenäm framtid. Man lämnar det otrevliga bakom sig.

En del tror att det behövs cigaretter för att man ska kunna gå ut och umgås med vänner.

Vad som sedan upplevs som otrevligt eller trevligt är individuellt för varje människa. Därför brukar Viveka prata med sina klienter före hypnosen.

- För många är tobaksrökningen en flykt från något eller tvärtom något man söker. En del tror att det behövs cigaretter för att man ska kunna gå ut och umgås med vänner. Då gäller det att välja ett annat sätt att ha trevligt. Det här är något som alla måste träna och fortsätta stärka. Det hjälper inte enbart med hypnos.

Viveka Grönlund säger att hypnosen är ett hjälpmedel, ett sätt att stöda rökaren i hens beslut.

Akupunktur däremot, förklarar Viveka Grönlund, fungerar mera på en fysisk nivå, jämfört med hypnosens mentala.

- Akupunktur inverkar kemiskt på olika ämnen i kroppen. I många beroenden som sömnmedel, alkohol, droger och tobak använder man samma punkter på örat.

Viveka Grönlund säger att många har slutat röka med hjälp av små plåster med små akupunkturnålar eller kulor som hon har fäst på örat.

- De hjälper mot symptomen som ofta uppstår efter att man slutat röka. Man sover kanske dåligt, tarmen fungerar inte och humöret svänger. Då hjälper akupunktur.

Viveka Grönlund brukar ofta kombinera hypnos med akupunktur.

Måste du ta en cigarett så kan du pröva på att äta ett grönt äpple före tobaken.

Att bli kvitt sitt rökbehov tar däremot tid. Viveka Grönlund säger att det kan ta flera år. Akupunktur- och hypnosbehandlingarna tar inte lång tid i anspråk och man behöver inte gå speciellt många gånger på behandling heller Det som däremot är utmanande är att låta bli tobaken.

- Måste du ta en cigarett så kan du pröva på att äta ett grönt äpple före tobaken. Då röker du automatiskt färre cigaretter. Det bästa är om du kan glömma tobaken. Tyvärr är vi vanedjur, säger Viveka Grönlund. Det tar tid att bryta gamla vanor.

Hur har du lyckats bryta gamla vanor, i synnerhet vad gäller tobaksrökning? Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter i kommentarsfältet efter artikeln.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa