Hoppa till huvudinnehåll

Splittringen inom Sannfinländarna: Var det faktiskt värderingarna som avgjorde?

Simon Elo, ordförande för den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ, intervjuas i Helsingfors den 13 juni 2017.
Simon Elo, ordförande för den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ, intervjuas i Helsingfors den 13 juni 2017. Simon Elo, ordförande för den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ, intervjuas i Helsingfors den 13 juni 2017. Bild: Lehtikuva Nytt alternativ,riksdagsgrupper,Sannfinländarna,Simon Elo

Då Juha Sipiläs Centern och Samlingspartiets Petteri Orpo bestämde sig för att ödelägga regeringssamarbetet med det förnyade Sannfinländarna som leds av Jussi Halla-aho, sades Halla-ahos olämpliga värdegrund vara den viktigaste orsaken.

Också då Centern och Samlingspartiet igår meddelade att de tar tillbaka den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ till regeringen, angavs värderingar som orsak.

Statsminister Juha Sipilä sade vid presskonferensen igår kväll att de tidigare och nuvarande sannfinländarnas värderingsskillnader i synnerhet i invandringsfrågor är betydande.

En analys som grundar sig på svaren i Yles valkompass visar ändå att skillnaderna mellan de här två gruppernas värderingar är högst kosmetiska. De riksdagsledamöter som stannade kvar i Halla-ahos parti kan sägas vara en gnutta mer högerinriktade än representanterna för Nytt alternativ.

På axeln konservativ-liberal, som påverkas bland annat av inställningen till invandring, finns i praktiken inga skillnader mellan grupperna. Alla de nuvarande och tidigare sannfinländska riksdagsledamöterna är konservativa på den här punkten.

Värdekartans material härstammar från Yles valkompass från år 2015. Du kan undersöka bilden genom att klicka på kandidaterna.

”Handlar om personer och förtroende”

Forskaren Anu Koivunen, som nu arbetar med projektet Demokratins drivkrafter vid Helsingfors universitet, är inte alls överraskad av resultatet.

- Det finns personer i bägge grupperna som skrivit under det s.k. njugga manifestet (nuiva manifesti). Vi vet inte ännu vad som skiljer de här grupperna åt. Hittills vet vi att att skillnaden finns i personerna och i inställningen till regeringsmedverkan.

Sannfinländarnas nya viceordförande Laura Huhtasaari har sagt att regeringsförhandlingarna som fördes med Halla-ahos sannfinländare enbart var en kuliss och att de föll på personfrågor.

Också forskaren Anu Koivunen anser att personerna i den nya sannfinländska partiledningen bidragit till de senaste dagarnas politiska vändningar.

Anu Koivunen.
Anu Koivunen Anu Koivunen. Bild: Yle/Parad Media anu koivunen

- Eftersom inga konkreta politiska program lyfts fram, är det svårt att låta bli att tänka att det handlar mer om personer och förtroende mellan politiker. Att prata om värderingar är ett sätt att antyda det, säger Koivunen.

Anu Koivunen tror att de sannfinländska värderingarna har varit på kollisionskurs i synnerhet med Samlingspartiet.

- På basis av uppgifterna i offentligheten har trycket kommit i synnerhet från Samlingspartiet, både inifrån partiet och från partifältet. Samlingspartiets värdegrund är liberal och individcentrerad. Hos sannfinländarna är den nationalistisk och kristligt social, med betoning på det kollektiva. Ännu vet vi inte hur Nytt alternativ placerar sig på den här kartan, säger Koivunen.

Mäntylä, Hongisto, Oinonen och Niikko mest konservativa

De mest konservativa i fyrfältet är Hanna Mäntylä, Reijo Hongisto och Pentti Oinonen från Nytt alternativ och Mika Niikko, som åtminstone tillsvidare hör till den återstående sannfinländska gruppen i riksdagen.

På fyrfältelts vänsterhalva placerar sig endast Lea Mäkipää, Pirkko Mattila, Kimmo Kivelä, Vesa-Matti Saarakkala och Pentti Oinonen, som alla hör till utbrytargruppen Nytt alternativ. Också de placerar sig snarare i den politiska mitten, dit över hälften av den ursprungliga sannfinländska riksdagsgruppen hör.

De mest högerorienterade är, enligt svaren i valkompassen, Tom Packalén och Sami Savio, som båda är kvar i Halla-ahos grupp. Högerinriktade är också riksdagens talman Maria Lohela samt Sampo Terho som förlorade ordförandekampen mot Halla-aho. Båda två gick med i Nytt alternativ.

Båda grupperna vill begränsa invandringen

I enskilda valkompassfrågor, intressanta ur värdegrundssynvinkel, är skillnaderna väldigt små. Båda grupperna håller med påståendet om att ”Invandringen till Finland måste begränsas på grund av terrorismhotet,” men i Halla-ahos grupp finns lite fler av dem som är starkt av samma åsikt.

På påståendet ”Finland måste ta ett större ansvar för de asylsökande som kommer till EU-området” svarade samtliga sannfinländska gruppmedlemmar att de är av annan åsikt.

Hårfin skillnad i euromotståndet

I gruppernas euroskepticism syns en minimal skillnad. På påståendet ”Utanför euroområdet skulle Finland klara sig bättre” svarade 60 procent av den sannfinländska riksdagsgruppen att de är helt av samma åsikt, medan siffran för representanterna av Nytt alternativ var 43 procent.

Ari Jalonen och Leena Meri finns inte med i fyrfältet, eftersom de inte svarade på tillräckligt många frågor om värderingar. Inte heller Arja Juvonen, som på tisdagen meddelade att hon lämnade den sannfinländska riksdagsgruppen, finns med. Juvonen har ändå inte ännu bekräftat om hon går med i gruppen Nytt alternativ.

Fyrfältet har skapats av yrkeshögskolan Novias forskare Tom Lillhonga. Svaren i valkompassen har poängsatts enligt en statistisk modell, som kombinerar liknande kandidater med varandra. Höger-vänsteraxeln och liberal-konservativaxeln kan ses som riktgivande.

Ursprunglig text: Teemo Tebest & Kati Jaskari, Yle uutiset