Hoppa till huvudinnehåll

Stolpe: Den här soppan går inte obemärkt förbi

Claus Stolpe.
Claus Stolpe. Claus Stolpe. Bild: Yle/Rolf Granqvist Claus Stolpe

SFP och KD kallades inte till förhandlingsbordet. Istället sprack det sannfinländska partiet. Statsvetaren Claus Stolpe säger att situationen är exceptionell och påverkar det politiska klimatet för en lång tid framåt.

För en stund såg det ut som om SFP och KD kunde bli kallade till förhandlingsbordet när övriga oppositionspartier krävde nyval för att medverka i regeringen.

- Säkert hann Henriksson och Essayah med flera fundera över sina villkor för att ingå i regeringen, säger Stolpe.

Gick hiskeligt snabbt

Men situationen kom att vända snabbt och eventuella förhoppningar om att sitta i regeringen grusades.

- Knappast hade man hunnit sväva upp på några rosa moln, allt gick ju så snabbt, säger Stolpe.

Även om det spekulerats i att det sannfinländska partiet kunde spricka om Halla-aho blev ordförande, så var det en överraskning att det gick så här snabbt säger Claus Stolpe.

- Allt har gått så hiskeligt snabbt. Det handlar ändå om Timo Soinis livsverk och när han inte får sin vilja igenom så sänker han skeppet, säger Stolpe.

Kunde fått vågmästarroll

Skulle regeringsmedverkan ha varit en viktig öppning för stora österbottniska frågor så som en omfattande jour i Vasa?

- Möjligheter finns alltid, Sipilä hade varit tvungen att lyssna till de små partiernas krav. Det är klart att man har större chans att påverka om man sitter i regeringen, säger Stolpe.

Joakim Strand (SFP) säger till Yle att när det blev tal om regeringsförhandlingar så ryckte många av riksdagens tjänstemän i SFP-medlemmarna och bad dem att reda upp i vårdreformen.

Hade SFP kunnat påverka vårdreformen?

- Den verkar vara så dåligt underbyggd att vi säkert har mycket osett ännu, men visst kunde de små partierna ha haft en vågmästarroll, säger Stolpe.

Är då besvikelsen inom SFP större än man vill medge?

- Det är svårt att säga, om det hunnit pågå länge och man börjat hoppas på någon ministerpost, då hade säkert besvikelsen varit större. Nu hann kanske inte förhoppningarna växa till sig.

Anna-Maja Henriksson säger till Yle att det är en liten överraskning att Timo Soini ingår i utbrytargruppen och att man får intrycket av att manuskriptet redan var skrivet.

- Men med tanke på att det gått så snabbt så fanns där säkert en plan b, säger Stolpe.

Samtidigt påpekar Stolpe att Soini själv var med och drev igenom att partistödet hos partiet när en grupp bryter sig loss.

- Halva gänget hoppar av men pengarna lämna kvar, man kallar det också Lex Soini. Mot bakgrunden av detta borde tröskeln att bryta sig ut vara högre, säger Stolpe.

"Som House of cards"

Anna-Maja Henriksson säger till Yle att de senaste dagarna varit en finländsk version av House of Cards. Stolpe skriver under liknelsen med den omåttligt populära amerikanska dramaserien.

- Det är en mycket träffande parallell, man får leta för att hitta något motstycke till det som skett, säger Stolpe.

Till och med talmannen hoppade av för att ansluta sig till Soinis Nytt alternativ. Att en talman hoppat av har bara hänt en gång tidigare.

- Den enda gången en talman hoppat av i det här landet var 1918 när Kullervo Manner hoppade av. Men det var till Ryssland, säger Claus Stolpe.

Stolpe säger att tonen i riksdagens plenisal och i massmedier och sociala medier kommer att påverkas av det som hänt.

- Sannfinländarna kommer att få en stor uppmärksamhet och tonen kommer säkert att vara frän. Då kan oppositionen kapitalisera lite på att bedriva en tuffare oppositionspolitik och peka finger mot regeringen, säger Stolpe.

Temperaturen stiger

I Österbotten blir det intressant att se till vilken falang de sannfinländska lokalpolitikerna söker sig.

- Det här kan ha påverkan på det lokala planet. Det enda jag vet just nu är att de som sitter i riksdagen tar parti för utbrytarna, säger Stolpe.

Stolpe säger att de kommande valen blir intressanta att följa i kölvattnet av det som hänt under de senaste dagarna.

- Den här soppan kan inte gå obemärkt förbi. Åtminstone har den politiska temperaturen i landet stigit för en ganska lång tid framåt, säger Claus Stolpe.