Hoppa till huvudinnehåll

Toimi Kankaanniemi: Jag stannar i Sannfinländarna

Toimi Kankaanniemi.
Toimi Kankaanniemi. Bild: Lehtikuva Toimi Kankaanniemi,Sannfinländarna

Tidigare ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Toimi Kankaanniemi överraskades av att riksdagsgruppen splittrades på tisdagen. Han är besviken över sättet på vilket det hela gick till.

Toimi Kankaanniemi som har avsagt sig ordförandeskapet för riksdagsgruppen är besviken över att ingen informerade honom om att vissa övervägde att lämna gruppen.

- Även om jag var ordförande för riksdagsgruppen berättade ingen något för mig. Jag var beredd på ett normalt - eller åtminstone nästan normalt - möte, men in stegade tjugo partikamrater som lämnade in sin avskedsansökan.

- Det överraskade mig totalt. Jag hade tidigare uppskattat att några lämnar gruppen, säger Kankaanniemi.

Håller dörrarna öppna

Det faktum att ingen avslöjade något för Kankaanniemi är orsaken till att han stannar i sannfinländarnas riksdagsgrupp.

- Ingen bad mig med. I stället är jag vald utgående från Sannfinländarnas partiprogram och jag har inga skäl att att lämna riksdagsgruppen. Jag väljer inte parti utgående från mina kompisar utan utgående från partiprogrammet säger Kankaanniemi.

Däremot säger Kankaanniemi att han inte kunde fortsätta som riksdagsgruppens ordförande.

- Majoriteten av ledamöterna lämnade gruppen och de som blev kvar bör få en chans att väja en egen ordförande.

Kankaanniemi följer nu med hurdan politik utbrytargruppen Nytt alternativ bedriver och vilken riktning sannfinländarna tar.

- Jag fattar mina beslut senare, om så behövs. Kanske efter sommaren, kanske aldrig. Jag inte Halla-aho-anhängare, inte heller Soini-anhängare. Jag representerar människor från mellersta Finland som tänker på sannfinländskt vis, säger Kankaanniemi.

Texten baserad på en artikel av Pauliina Tolvanen/ Yle Uutiset