Hoppa till huvudinnehåll

Vad är klamydia?

ord som har med klamydia och göra mot en vit bakgrund
ord som har med klamydia och göra mot en vit bakgrund chlamydia,sjukdomar (diagnoser),hälsa,sex och sånt

Kan ni berätta vad klamydia är?

Klamydia är en bakterieinfektion, den vanligaste bakteriella könssjukdomen i Finland i dag faktiskt. Förekomsten har ökat mycket under de senaste fem åren, framförallt hos unga. Sjukdomen är vanligast bland 20-åringar. Klamydia smittar via direkt slemhinnekontakt, t.ex. vid samlag eller annan kontakt. Hos män är symptomen urinvägsirritation och varigt flöde. Hos kvinnorna är det ungefär liknande - urinvägsinfektionsliknande symptom eller slidinfektionsliknande symptom med ökat vitt flöde och irritationssmärta i nedre delen av buken. I en del fall kan det bli värre och leda till allmän bukinfektion, där också livmoder och äggledare kan infekteras och ge värre smärtor och högre feber. Ibland leder det till hepatit, en infektion kring levern med smärta högre upp i buken.

Ofta kan klamydia åtminstone för en tid vara helt symptomfritt, framförallt hos kvinnor. Följder av klamydia kan vara ärrbildning i äggledare, vilket hindrar äggcellens transport, vilket i sin tur betyder svårigheter med att bli gravid. Om man smittas av klamydia vid början av en graviditet så kan det leda till missfall. Klamydia botas med antibiotikabehandling. Ifall symptomen är lindrig så räcker det med en engångsbehandling (det kan vara så enkelt som att ta fyra tabletter av en viss antibiotika på en gång). Om symptomen är värre så behövs en längre tids behandling, cirka 7-10 dagar med antibiotika. Precis som med gonorré så är det viktigt att alla inblandade sexpartners behandlas samtidigt så att smittan inte sprider sig tillbaka.

Hälsningar,
Dan Apter, överläkare

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?