Hoppa till huvudinnehåll

Vad göra när inget hjälper?

en flicka som är hos en doktor som mäter hennes midja med ett måttband
en flicka som är hos en doktor som mäter hennes midja med ett måttband Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press anorexi,näringsterapeuter,magerhet,sex och sånt

Hej! I varje fråga jag har läst angående någon slags ätstörning har svaret varit "prata med någon, ta kontakt med skolhälsovårdaren" osv. Jag är en 17-årig tjej som spyr då jag ätit för mycket. Vad ska jag göra om jag redan pratat? Har pratat med psykologen, föräldrarna, skolhälsovårdaren, kompisarna. Inget hjälper. Jag vill bli smalare, men inte spy upp och försöker verkligen göra allt för att inte spy. Men vad finns det kvar att göra?

Hej! Tråkigt att höra att det inte hjälpt. Att fundera över vikten och spy upp det man äter kan vara ett problem som sitter hårt. Det är mycket man kan behöva jobba med i sig själv, inte bara det som direkt verkar höra ihop med mat och vikt. Ibland tar det därför lång tid och det kan kännas hopplöst, men det är det inte. Just för att ätstörningen så att säga ofta är ”toppen av isberget”, ett tecken på att man inte mår så bra på andra plan, så brukar vi rekommendera att man talar med nån. Men för att samtalen ska hjälpa behövs både tid och förtroende. Du behöver ha känslan av att du på något plan gillar den du pratar med och att du känner att ni förstår varandra. På många orter finns det organisationer eller psykoterapeuter som är specialiserade på just ätstörning. Grupper för personer med ätstörning är också vanligt, om det skulle vara nåt för dig. Om man tycker att man inte vill prata om känslor utan mer fokusera på maten så kan en näringsterapeut vara till hjälp. Men kom ihåg: din egen känsla angående den du pratar med är det viktigaste för att du ska börja må bättre. Du kan fråga dem du redan talat med om det kan rekommendera vart du kan söka dig vidare. Det är helt okej att säga till en psykolog att man tycker att man behöver annan slags hjälp och inte är nöjd med den man fått.

Sedan kan det som sagt ta lång tid, så ge inte upp! Ibland behöver man tillsammans med någon annan fundera en hel del på sitt liv, hur man mår och vad man vill innan man börjar må bättre, så det gäller att ha tålamod med sig själv och med den hjälp man får.

Hälsningar,
Anna Collander, psykolog

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?