Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer efter döden?

ett kalt träd och en blå himmel i bakgrunden
ett kalt träd och en blå himmel i bakgrunden Bild: All Over Press döden,livet,sex och sånt

Jag tänker ofta på döden och är rädd för den. Vad händer egentligen när man dör?

Många är rädda för döden för att de tror att de ska genomgå stora lidanden. De människor jag träffat som ligger inför döden har dock sällan, åtminstone stora, smärtor. Nu för tiden finns det nämligen många olika sorts mediciner som lindrar smärta. Smärtpumpen är också en fin uppfinning. En del av dem som varit kliniskt döda berättar att det var som om de förts genom en lång tunnel mot en ljus öppning. På andra sidan var det gott och varmt. Egentligen ville de inte komma tillbaka till livet. Efter en sån upplevelse skrämmer tanken på döden inte lika mycket längre.

Ingen har dock varit på andra sidan döden och fått se hur det är där. Ingen utom Jesus. Han kom från himlen till oss på jorden, samlade människor omkring sig och berättade för dem om himlen och vägen dit. I himlen kommer allting att bli fint och roligt, säger Bibeln. Bibeln talar om det eviga livet i vackra bilder. Man ska bo i en stad som är smyckad med vackra ädelstenar. Uppenbarelseboken beskriver himlen som gator av guld, portar av pärlor. Det här är bilder och beskrivningar som vi inte behöver ta bokstavligt. Det är heller inte meningen. Varför man använder sig av bilder och symboler har att göra med att himlen egentligen är något obeskrivligt fint och härligt.
Jag har arbetat som präst sen 1987, och har under den tiden sett många människor ligga inför döden. Jag har kunnat märka att de människor som tror på en god Gud och en älskande Jesus känner en stor trygghet inför sin egen död. De kan till och med dö med ett leende på sina läppar. Det här är någonting att tänka på för oss alla.

Hälsningar,
Anders Kronlund, präst

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?