Hoppa till huvudinnehåll

500 beväringar hemförlovas - medicinalman Flemmich vinkar av dem vid Dragsvikporten

kvinna i militärkläder i sovstuga
Ida Flemmich har 90 av 255 dagar kvar av sin militärtjänst. kvinna i militärkläder i sovstuga Bild: Yle/Monica Slotte militärtjänst,Nylands brigad,kvinnor,Ekenäs,ida flemmich

På torsdagen (15.6) hemförlovas runt 500 beväringar från Nylands brigad. En av dem som får vinka av sina kompanikompisar vid porten är medicinalman Ida Flemmich vid pionjärkompaniet.

Om 90 dagar är det hennes egen tur att packa ihop sina pinaler och åka hem.

Det är tröstande att veta att nästa gång någon åker härifrån så kommer det att vara jag, säger Flemmich.

- Just i dag känns det lite pirrigt att se dem alla åka i väg. Jag har ju ändå spenderat ett halvt år med dem. Det kommer kanske att kännas lite dystert i kväll.

Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter.
Det är dags för många beväringar att lämna tillbaka de grönspräckliga kläderna för gott. Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter. Bild: YLE/Tove Virta Raseborg,bevräringar

Den 3 juli rycker runt 750 nya rekryter in och då får Flemmich känna sig som den mera erfarna som har saker och ting under kontroll.

- Jag vet själv hur yr man var de där första veckorna. Nu kommer jag själv att få vara den som lite visar vägen och berättar hur man ska göra.

- Det kommer att vara jätteroligt när de nya rycker in.

Du ryckte själv in i januari. Vad har varit det mest överraskande under din tid i Dragsvik?

- Jag trodde det skulle bli en lång och kall vinter, men det blev inte. Det blev vår ganska snabbt.

- Nu när jag tänker på det är det helt otroligt att jag har varit här i 165 dagar. De här sista 90 dagarna kommer att gå helt otroligt snabbt.

Nylands Brigad
Tegelbyggnaderna på garnisonsområdet väntar på de nya rekryterna som rycker in i juli. Nylands Brigad Bild: YLE/Malin Lindholm jaakkola sami,Ekenäs

Flemmich lyfter upp nya bekantskaper som det mest positiva hittills under sin militärtjänst.

- Jag har fått utbildning och har fått lära mig helt otroligt mycket. Men det bästa har ändå varit att lära känna alla de här människorna som nu är på väg hem.

Hemförlovningen till ära ordnade Yle X3M fest på brigadområdet i tisdags (13.6).

Läs mera:

Fest i Nylands brigads matsal som aldrig förr!

Vi vågar lova att det var mycket länge sedan fiilisnivån nådde sådana höjder i Nylands brigads matsal som den gjorde i går kväll när X3M ordnade hemförlovningsfest!

Läs också