Hoppa till huvudinnehåll

Analsex - hur går det till?

en kvinna och en man som ligger på varandra i sängen under lakan och bara fötterna syns
en kvinna och en man som ligger på varandra i sängen under lakan och bara fötterna syns Bild: © Anna Berkut / Alamy Stock Photo sovrum,kärlek,samlag,sex och sånt

Vad innebär det egentligen att man har analsex? Jag har hört att att man kan börja läcka från analen om man har analsex. Vad är orsaken till det? Hur ska jag veta om det finns skit i analen innan sex? Och hur ska jag fråga min tjej om jag vill ha analsex med henne?

Analsex betyder antingen att man smeker kring anus, alltså det lilla hålet i rumpan, eller att man sätter in något dit. Man kan sätta in ett finger eller eventuellt snoppen, och då är det fråga om ett analt samlag. Om man gör det är det jätteviktigt att man använder glidmedel så att man inte skadar muskeln i analöppningen. Man kan ha analsex regelbundet, så länge man är försiktig och ser till att det hela tiden känns bra för båda. Problem blir det om man pressar på för hårt och är ovarsam eller rent av brukar våld. Då finns det en risk för att slutarmuskeln blir skadad så att den får bristningar. Då kan det hända att den inte längre kan dra ihop sig helt och hållet, och då kan man börja läcka bajs. Men om man ser till att båda är med på det och att det känns bra för båda hela tiden, då ska det nog vara helt okej. När man har analt samlag borde man alltid använda kondom och dessutom glidmedel. Om man efter att ha haft analt samlag vill ha "vanligt" samlag i slidan måste man först byta kondom. Analkanalen innehåller nämligen mycket mera bakterier än slidan, och risken är jättestor att flickan får någon infektion om det kommer bakterier från anus in i slidan. De hör inte hemma där.

Det finns inget sätt att veta huruvida det finns bajs i ändtarmen eller ej, såvida man inte gjort ett lavemang innan. Det är inte så att ändtarmen är full med bajs, annat än om man har brått, men lite kan det alltid finnas. Det finns alltså alltid en risk att bajs följer med ut, så har man analsex så kan man nog inte vara jättekänslig för det.

Om man vill prova på analsex så gäller det förstås att diskutera saken med sin partner. Det talas mycket om analsex idag, men hur vanligt det egentligen är är svårt att säga. I allmänhet njuter kvinnor inte särskilt mycket av det, men smak och tyck är ju olika så det bästa är helt enkelt att fråga rakt ut.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, barnmorska & sexualrådgivare & Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?