Hoppa till huvudinnehåll

Den sannfinländska kuppen var inte improviserad - "Planerades av regeringen veckor i förväg"

Bildcollage som visar Juha Sipilä, Petteri Orpo och Sampo Terho som ler, och Jussi Halla-aho som ser ledsen ut.
Bildcollage som visar Juha Sipilä, Petteri Orpo och Sampo Terho som ler, och Jussi Halla-aho som ser ledsen ut. Bild: Bildcollage: Sebastian Dahlström Jussi Halla-aho,Sampo Terho,Juha Sipilä,Petteri Orpo

Splittringen av den Sannfinländska riksdagsgruppen skulle se ut som ett spontant drag, men enligt journalisten Lauri Nurmi diskuterades kuppen redan över en månad i förväg av regeringen.

Det har nu börjat klarna vad som egentligen hände bakom kulisserna då den Sannfinländska riksdagsgruppen splittrades i tisdags.

Lauri Nurmi, journalist på Lännen Medias tidningar, skrev redan den 3 juni att 20 Sannfinländare kommer att lämna partiet och fortsätta i regeringen ifall Jussi Halla-aho väljs till ordförande. Artikeln publicerades en vecka innan partikongressen.

- Redan i början av maj ryktades det i riksdagens café om att regeringen hade diskuterat ett sådant här alternativ, säger Nurmi i Yles Morgon-tv.

Lauri Nurmi, journalist, Lännen Media.
Lauri Nurmi skrev redan den 3 juni för Lännen Medias tidningar nästan exakt hur splittringen av Sannfinländarna skulle komma att gå till. Lauri Nurmi, journalist, Lännen Media. Bild: yle

Det dröjde ändå till sista veckan i maj innan han fick flera regeringskällor att bekräfta att diskussioner förts om en plan ifall Jussi Halla-aho tar över ordförandeskapet i Sannfinländarna.

Statsminister Juha Sipiläs version av händelserna, där han förnekar att han kände till planen i förväg och hävdar att han först i tisdags fick nys om splittringen inom Sannfinländarna, ser Nurmi som missvisande.

- Det stämmer inte att statsministern inte skulle ha känt till planen och diskuterat den i regeringen. I det här avseendet ger statsministern en felaktig bild av att det här skulle ha varit ett improviserat drag, säger Nurmi.

Sannfinländarnas dåvarande ordförande Timo Soini reagerade genom att i kraftiga ordalag ta avstånd från avslöjandet i ett blogginlägg.

- Om det här skulle ha börjat nystas upp innan partikongressen tror jag att hela regeringen skulle ha kunnat falla på det, eftersom förhandsplanerna såg så illa ut. Soini var tvungen att till varje pris dementera det här.

Förnedrades Soini i Jyväskylä?

Helsingin Sanomat redogör i dagens tidning för händelseförloppet.

Enligt tidningen ska grunden till splittringen ha satts under de sannfinländska ordförande- och viceordförandevalen i lördags då den relativt moderata partitoppen byttes ut mot den invandringsfientliga falangen i partiet.

Inte nog med att kandidater som står den långvarige ordföranden Timo Soini nära förlorade ordförandevalen - Soini ska också ha behandlats på ett nedlåtande sätt under kongressen i Jyväskylä.

Bland annat beskriver tidningen hur avtackandet av Soini var kaotiskt och illa planerat.

Speciellt mycket ont blod väckte partiets medieansvariga Matti Putkonens intervju med Soini på scenen i Jyväskylä.

Också den högerextrema rörelsen Suomen Sisus närvaro på partikongressen och organisationens försök att gör en maktkupp i valet av partifullmäktige leder till att idén om en utbrytargrupp börjar formas.

Sannfinländska ministrar sätter planen i rullning följande dag

Sampo Terho och Jussi Niinistö
Sampo Terho och Jussi Niinistö Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva Sampo Terho,Jussi Niinistö,Nytt alternativ

Redan söndagen den 11 juni är arbetet med att samla ihop en utbrytargrupp i full gång.

Enligt HS har försvarsminister Jussi Niinistö, arbetsminister Jari Lindström och Lindströms assistent en central roll i att organisera rundringningen till potentiella avhoppare inom den sannfinländska riksdagsgruppen.

Allt sker mycket diskret. Den gamla partieliten är oroad över att Halla-aho ska få reda på planen och försöka locka riksdagsledamöter att stanna i partiet.

Möjligtvis leder den här försiktigheten till att alla potentiella avhoppare inte kontaktas.

Timo Soini
En leende Timo Soini strax efter att Nytt alternativ grundats. Soini ska enligt HS inte ha haft någon stor roll i grundandet av utbrytargruppen, men utan Soinis inflytande i regeringen hade planen knappast gått i lås. Timo Soini Bild: Lehtikuva Timo Soini

Efter att Nytt alternativ bröt sig ur riksdagsgruppen i tisdags meddelade ytterligare två riksdagsledamöter att de också lämnar partiet. Om de får ansluta sig till Nytt alternativ klarnar under gruppens första möte på torsdagen. Gruppens ledare Simon Elo har sagt att antalet medlemmar troligtvis stiger.

Sipilä och Orpo känner till utbrytarplanerna då de träffar Halla-aho måndag förmiddag

Under den regniga förmiddagen på måndag träffar Jussi Halla-aho statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml.) på statsministerns bostad Villa Bjälbo.

Mötet räcker två timmar, men är av allt att döma ett skådespel. Sipilä och Orpo har i det här skedet redan beslutat att inte samarbeta med den nya Sannfinländska partiledningen.

Strax efter klockan 14 meddelar Sipilä och Orpo i identiska synkroniserade meddelanden på Twitter att de inte vill fortsätta regeringssamarbetet med Sannfinländarna.

Inom den utbrytargruppen Nytt alternativ pågår nu ett febrilt arbete med att hinna organisera sig innan Juha Sipilä lämnar in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö.

Redan nu har det klarnat att Nytt alternativ skulle kunna fortsätta i regeringen med de tidigare Sannfinländska ministrarna. Statsminister Sipilä kontaktar experter för att reda ut om en sådan lösning ens är möjlig att genomföra.

Sipilä går ändå samtidigt vidare med förberedelserna för att regeringen ska falla följande dag och för eventuella regeringsförhandlingar med Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna

Samma kväll kallas utbrytargruppen till sitt första och hittills enda möte på tisdag morgon. Simon Elo utses till gruppens ordförande medan Timo Soini väljer att stanna i kulisserna.

Tisdagen börjar i kaos och slutar med att Sipilä bränner regeringens avskedsansökan

På tisdagen träffas Nytt alternativ klockan 11 på hotell Vaakuna i Helsingfors. Möteskabinettet har hyrts i ett falskt namn.

Många i gruppen överraskas enligt HS av att alla kontaktade riksdagsledamöter dyker upp.

Redan under förmiddagen ska Sipilä ha informerats om att Nytt alternativ nu är grundat och kommer att lämna Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Han väntar ändå på en skriftlig bekräftelse av splittringen.

Juha Sipilä sitter vid ett bord. Fotografer på andra sidan bordet.
Juha Sipilä meddelar muntert att regeringskrisen är avblåst. Beskedet kommer under en snabbt sammankallad presskonferens på Åbo flygfält. Juha Sipilä sitter vid ett bord. Fotografer på andra sidan bordet. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Centern i Finland,politik,politiker,presskonferens

Sipilä har medvetet tajmat mötet med presidenten klockan 15, så att det ska inträffa efter den Sannfinländska riksdagsgruppens möte klockan 13.

Riksdagsgruppens möte blir dramatiskt. Nytt alternativ tågar in i samlad trupp och meddelar, till Jussi Halla-ahos stora överraskning, att de lämnar gruppen.

Sipilä har ändå gått vidare i det politiska skådespelet och själv flugit till Åbo för att överlämna sin avskedsansökan till presidenten. I bilen på väg från Åbo flygfält till Nådendal får han en skriftlig bekräftelse av Nytt alternativs grundande.

Ministerbilen gör en u-sväng och i en snabbt sammankallad presskonferens på Åbo flygfält meddelar Sipilä vid 15.30-tiden att han inte tänker fälla regeringen, utan fortsätta med Nytt alternativ som får hålla alla de tidigare Sannfinländska ministerposterna.

Enligt Helsingin Sanomat eldar Sipilä upp regeringens avskedsansökan i den öppna spisen i Villa Bjälbo då han återvänt till Helsingfors.

På regeringens presskonferens på Bjälbo vid 19.30-tiden samma kväll representeras Nytt alternativ av Sampo Terho, som bara tre dagar tidigare förlorade ordförandevalet i Sannfinländarna mot Halla-aho.

Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho står bakom varsitt podium.
Bara tre dagar efter att Jussi Halla-aho besegrat Sampo Terho i Sannfinländarnas ordförandeval är rollerna ombytta. Terho är utsedd till Nytt alternativs ledande minister som i framtiden kommer att synas i ledatrion tillsammans med Juha Sipilä och Petteri Orpo. Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho står bakom varsitt podium. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Petteri Orpo,Sampo Terho,Samlingspartiet,Centern i Finland,Nytt alternativ,Sannfinländarna,Regeringen Sipilä