Hoppa till huvudinnehåll

Ekorosk vill att hushållen har fler sopkärl

trasiga påsar förstör återvinningen.
trasiga påsar förstör återvinningen. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén ekorosk

Ekorosk i Jakobstad vill införa separata avfallskärl för svarta och vita soppåsar, men den nya avfallsnämnden har sista ordet. Från transportörernas sida är ärendet inte oproblematiskt.

För drygt två år sedan tog avfallsnämnden beslut om att det inte blir något tvåkärls -system så som Ekorosk då också ville. Förslaget röstades ner med en rösts marginal.

Ingeborg Forsman På Ab Forsman Transport Ab i Jakobstad säger att de inte ännu hunnit fundera så mycket över Ekorosks beslut.

- Men vi trodde nog att det senaste beslutet skulle vara i kraft några år till. Fast Ekorosk har ju länge kört på den här linjen, säger Forsman.

I juli träder också bestämmelser om obligatorisk plastinsamling för större husbolag i kraft.

- Det är lite svårt att få arbetsro och det känns osäkert inför framtiden, säger Forsman.

Ny nämnd

Efter kommunalvalet är det en ny avfallsnämnd som ska ta beslut i frågan. Hur den nya nämnden ska se ut är inte ännu klart i alla 10 medlemskommuner.

Ingeborg Forsman säger att två sopkärl inte är oproblematiskt för transportörerna. Speciellt inte i glesbygden.

- I tätt bebyggda områden fungerar det säkert rätt bra att köra två gånger, även om det vore bra med en tvåfacksbil, säger Forsman.

Några få av Forsmans kunder har redan i dag två avfallskärl på egen begäran.

På landsbygden är läget ett annat.

- Där krävs det en tvåfacksbil, det finns inte någon ekonomi i att köra två gånger när avstånden är långa, säger Forsman.

Kunden betalar

Ingeborg Forsman säger att i slutändan är det kunden som får betala.

- Det är svårt att säga hur det blir, slutligen är det kommunerna som bestämmer vad som är vettigast, säger Forsman.

Att bygga om befintliga sopbilar till tvåfacksbilar är inte möjligt enligt Forsman. Och att investera i en ny sopbil går loss på uppemot 250 000 euro.

Senast var Jakobstad för tvåfack medan Karleby var emot säger Forsman.

- De övriga kommunerna består till största del av landsbygd, och dessutom får man nya representanter, så det är svårt att förutse hur man beslutar, säger Forsman.

Ekorosk sänker avgiften

Ekorosks vd Michael Östman säger att 5 av 16 transportörer inom Ekorosks område redan har tvåfacksbilar.

Ekorosk har tidigare föreslagit en kommunal upphandling av avfallstransporterna. Det förslaget röstade avfallsnämnden ner.

Dåvarande vd Olli Ahllund sa till Yle att han är förvånad över att nämnden inte valde det alternativ som var förmånligast för kunden.

Michael Östman vill inte blanda in frågan om upphandling i förslaget om att införa separata sopkärl för vita och svarta påsar.

Blir tvåkärlssystemet dyrare för kunden?

- Med tvåfacksbilar behöver man inte köra fler gånger till hushållen än i dag, men vi kan inte kontrollera transportörernas prissättning. Vi lovar att sänka vår behandlingsavgift med 30 procent om hushållen sorterar i två kärl, säger Östman.

Läs också