Hoppa till huvudinnehåll

Förkortade öppettider vid Lovisa huvudbibliotek – orsaken är dålig inneluft

Lånedisken vid Lovisa huvudbibliotek
Lånedisken vid Lovisa huvudbibliotek Bild: Yle/Carmela Walder bibliotek,böcker,lånedisk

Från och med måndag håller Lovisa huvudbibliotek öppet bara fyra dagar i veckan. Det här på grund av inneluftsproblemen i biblioteket, som finns i det gamla Societetshuset.

Personalen vid huvudbiblioteket kommer delvis att flytta för att i stället jobba i närbiblioteken och i andra ersättande lokaler.

Det här betyder att huvudbiblioteket är öppet klockan 13–18 på måndagar och torsdagar samt klockan 10–15 på tisdagar och fredagar.

Biblioteket kommer att vara stängt på onsdagar och på veckosluten.

Under midsommarveckan, alltså nästa vecka, är huvudbiblioteket undantagsvis öppet klockan 10–15 torsdagen den 22 juni. På midsommaraftonen, den 23 juni, är biblioteket stängt.

Inga mikrober men nog toxiskt damm

På vintern tog Lovisa stad rikligt med material- och dammprover i huvudbiblioteket. Staden har inte hittat något aktivt mikrobbestånd i biblioteket, men i delar av lokalerna finns toxiskt damm.

Under vintern och våren storstädades biblioteket. Med storstädningen strävade Lovisa stad efter att minska på dammet som hade samlats i böckerna och i rummen. Nu är storstädningen klar.

Beslut i höst

Arkitekt Pekka Saatsi gjorde i våras upp två alternativa planer för att fixa biblioteksbyggnaden.

Den mer omfattande planen, som går ut på att personalen flyttar till tillfälliga lokaler medan byggnaden renoveras, bereds nu vidare.

En del medlemmar i personalen har förespråkat helt nya lokaler för biblioteket. Efter att arkitekt Pekka Saatsi presenterade sina två alternativ frågade Yle Östnyland bildningsdirektör Thomas Grönholm om ett helt nytt bibliotek är uteslutet.

– Vi har säkert inte uteslutit det alternativet. I och med att vi får de ekonomiska kalkylerna till hösten betyder det att frågan tas upp till politisk behandling. Jag har nog för mig att våra politiker vill ha lupp på ett eventuellt nybygge också, svarade Grönholm då.

Under försommaren gör arkitekt Pekka Saatsi och stadens lokalservice kostnadskalkyler för projektet. Stadsstyrelsen ska behandla ärendet i augusti.