Hoppa till huvudinnehåll

Fritidsboende – Kimitoön vill veta vad du tycker!

Barfota fötter på trappa med blommor.
Barfota fötter på trappa med blommor. Bild: Yle/Monica Forssell sommar,blommor (prydnadsväxter),barfota

Kimitoön har nästan lika många deltidsboende som fastbosatta, men vilka de är, hur det kommer sig att de på sin fritid bor just i Kimitoön, vad de vill och hur mycket de vill påverka i sin sommarkommun, känner man dåligt till på kommunen och därför görs nu en punktinsats för att samla in information om fritidsboende.

- Vi försöker helt enkelt få fram vad våra fritidsboende önskar, förklarar Ellinor Johansson som under juni månad har hand om ärendet i Kimitoöns kommun.

I Kimitoöns strategi för åren 2017-2021, beskrivs fritidsboende som en resurs för Kimitoön: "Vi tar tillvara fritidsboendes intresse för Kimitoön. Vi verkar för fritidsboendes möjligheter att bli heltidsboende" står det i strategin.

"Bevara naturen"

Kvinna påtar i trädgården.
Ci Ahlqvist går helst barfota på sommaren och trivs i sin trädgård. Kvinna påtar i trädgården. Bild: Yle/Monica Forssell trädgårdar,ci ahlqvist

Ci Ahlqvist är en av Kimitoöns cirka 6000 deltidsboende och en av dem som man på kommunen hoppas att ska fylla i enkäten.

- Bevara naturen, svarar Ahlqvist på frågan vad hon önskar sig av Kimitoöns kommun.

Naturen är viktig för många som har stuga på Kimitoön. Bild: YLE/Monica Forssell kimitoön

Ahlqvist har varit deltidsboende på Kimitoön i femtio år och hennes man Kenneth ännu längre. Deras sommarparadis finns i Västanfjärd och de spenderar ungefär halva året där. Då de inte befinner sig på villan i Västanfjärd bor de i Helsingfors.

Servicen på ön får högsta betyg av Ahlqvists. Den är snabb, pålitlig, mångsidig och framför allt vänlig. De deltar också gärna i olika evenemang på Kimitoön.

Naturen är ändå allra viktigast, förklarar Ci.

- Jag tror att det är jätteviktigt för oss som kommer från städerna att naturen hålls just så perfekt som den är med vassvikar, stränder, djurlivet och så vidare. Det tycker jag är viktigt att satsa på, förklarar Ahlqvist.

- När man kommer från stan med massor av bilar och hus och jäkt dåå tycker jag att det här med att komma hit ut och andas den här naturen är jätteviktigt.

Kvinna sitter i dörröppningen till sommarvilla.
Ci Ahlqvist har varit deltidsboende i Västanfjärd sedan slutet av 1960-talet. Kvinna sitter i dörröppningen till sommarvilla. Bild: Yle/Monica Forssell ci ahlqvist

Ahlqvists följer med vad som händer på Kimitoön via lokala Annonsbladet. Något större behov av att delta i beslutsfattandet eller försöka påverka i kommunen upplever Ci Ahlqvist inte att hon har.

- Jag anser inte att jag är kompetent nog att ens vilja säga att jag skulle vilja påverka. Då måste man veta mycket mera om hur det är på riktigt.

Är du fritidsboende i Kimitoön? Vad tycker du? Här hittar du kommunens enkät (sista svarsdag 26 juni). Du får också gärna kommentera i kommentarsfältet nedan om du har åsikter om hur de som bor på ön på sin fritid borde beaktas i kommunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland