Hoppa till huvudinnehåll

Hangöbor samlar pengar för en konstisplan - ultimata drömmen är en ishall

Två små pojkar som åker skridsko.
År 2007 röstade Hangös fullmäktige om planeringspengar för en ishall. Rösterna föll 17-17 och ordförandes röst fällde planerna då. Två små pojkar som åker skridsko. Bild: Yle/Jyrki Valkama skridskoåkning,ishockey,hjälmar

En sprillans ny konstisrink skulle kosta runt 300 000 euro, säger initiativtagaren Mira Kokko i Hangö. Begagnade sargar och kylanläggningar kan man få för en billigare peng än så.

Tanken är att förlänga skridskosäsongen för Hangöborna med en nedkyld isbana.

- Det varma havet i Hangö gör att skridskosäsongen på de vanliga isplanerna blir väldigt kort. Det är grunden till vårt initiativ, säger Kokko.

Hangö centrum sett från vattentornet
Vintern i Hangö är ofta rätt varm och isbanorna är igång bara en kort tid om året, säger Kokko. Hangö centrum sett från vattentornet Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Hangö,vinter,centrum,hamn,stadsregioner

Kokko fungerar också som ordförande för den nygrundade föreningen Hankojää som är den som driver projektet.

Initiativet till föreningen och projektet är ändå helt privat och målet är att samla in pengar under två års tid.

- Hangöborna är rädda för att skatterna ska höjas, men en del är i alla fall beredda att donera några tior för en ishall eller isbana. Och vi får se vad som i lugn takt kommer in, kanske en tia här och en euro där eller till och med en femtiolapp, säger Kokko.

Hon berättar att tanken föddes på Hangöbornas egen Facebook-sida i höstas där många sade sig vara beredda att stöda tanken på en isrink med pengar.

Inga pengar går förlorade

Om man inte får ihop tillräckligt med pengar för en konstisrink går de pengarna istället till ungas skridskohobbyer.

- Vi kan till exempel donera pengar för bussturer till Karis ishall, pengar för ishockey eller konståkning, säger Kokko.

Nog måste man få drömma

Hon säger sig vara övertygad om att man lyckas samla ihop i alla fall en del pengar.

En ishall skulle kosta två miljoner euro mot en betydligt billigare isrink som alltså beräknas kosta 300 000 euro som helt ny.

- Det är klart att det är betydligt lättare att samla ihop 300 000 euro än två miljoner euro. Men nog måste man få drömma. En ishall blev nästan verklighet för några år sedan, men fullmäktige röstade ner planerna den gången, säger Kokko.

Tanken är att vi invånare gör det här tillsammans

Om Hangö stad skulle besluta om att bygga en ishall skulle de donerade pengarna ges till det bygget istället.

Detaljer klarnar senare

Exakt var isrinken skulle placeras är inte klart. Kokko tror att Hangö stad nog "vaknar upp" om initiativtagarna samlar ihop tillräckligt med pengar och att man då hittar en lämplig plats.

Initiativtagarna har inte varit i kontakt med Hangö stad i det här skedet.

- Jag skapade nyss en Facebook-sida för initiativet (Hanko Ice Events- Jäähalliunelma) och nu får vi se hur stort intresse frågan samlar. Först sedan börjar vi ta kontakt med andra parter, säger Kokko.

Tanken är att ordna olika evenemang där planerna på isrinken marknadsförs.

- Vi hoppas att människorna skulle komma till evenemangen. Tanken är att vi invånare gör det här tillsammans och att vi på det här sättet skapar en vi-anda, säger Kokko.