Hoppa till huvudinnehåll

Höghuset misstänks sakna brandisolering - May lovar grundlig utredning

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den förödande branden i London. Reuters rapporterar att huset verkade sakna brandbarriärer som borde ha installerats när fasaden renoverades.

Det brandhärjade Grenfell Tower hade nyligen genomgått en grundlig renovering som kostade nästan 10 miljoner euro. Då renoverades bland annat fasaden och byggnaden isolerades.

Reuters skriver att dokument som beskriver renoveringen inte hänvisar till att brandbarriärer installerades när fasaden renoverades. Dokumenten beskriver i övrigt grundligt vilka material som användes.

Byggsäkerhetsexperter säger att brandbarriärer borde installeras mellan isoleringspanelerna när höga byggnaders genomgår fasadrenoveringar.

Ingen vill svara på frågor

Reuters har kontaktat både kommunen som äger fastigheten och byggfirman som genomförde renoveringen och frågat om brandbarriärerna installerades, men ingendera har velat svara.

Byggfirman Rydon Group skriver i ett uttalande att renoveringen uppfyllde alla säkerhets- och brandskyddskrav.

Den brittiska myndighet som reglerar byggnadsarbete ville inte svara på Reuters frågor om brandbarriärerna är obligatoriska enligt lagen. Myndigheten skickade senare ut ett pressmeddelande där man skrev att det är opassande att kommentera brandorsaken.

Några brandmän utanför det som finns kvar av huset.
Några brandmän utanför det som finns kvar av huset. Bild: EPA ANDY RAIN

May: Grundlig utredning så fort det är möjligt

Premiärminister Theresa May lovar att branden ska utredas grundligt så fort hela byggnaden har genomsökts och säkrats.

- Vi ska utreda brandorsaken och se om det finns något vi kan lära oss. Men än så länge måste vi koncentrera oss på att räddningstjänsten har de resurser de behöver för att fortsätta med sitt hårda arbete och alla de som har drabbats av tragedin får den hjälp och det stöd de behöver, sade May.

En sammanbiten Theresa May uttalade sig utanför 10 Downing Street på tisdagen den 23.5 efter attacken i Manchester.
En sammanbiten Theresa May uttalade sig utanför 10 Downing Street på tisdagen den 23.5 efter attacken i Manchester. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Theresa May

Åtminstone 12 personer omkom och över 70 skadades i branden. Antalet döda befaras stiga eftersom många människor fortfarande saknas och är allvarligt skadade.

Brandmännen lyckades rädda 65 personer. Många blev instängda i sina lägenheter och en del hoppade i ett försök att ta sig ut.

Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bodde i dem.

Brandorsaken oklar

Brandkåren uppger att branden startade på andra våningen i Grenfell Tower och spred sig extremt snabbt till de översta våningarna i den 24 våningar höga byggnaden.

Det har spekulerats om flera olika orsaker till branden, men myndigheterna har än så länge inte kommenterat saken.

Invånare i huset hade varnat för dålig brandsäkerhet i flera års tid. Oron gällde bland annat underhållet av brandsäkerhetsutrustningen och blockerade nödutgångar.

Läs också