Hoppa till huvudinnehåll

Marika Sorja: Som en spark i skrevet

Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors
Marika Sorja Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors Bild: Yle/Julie Ebbe marika sorja

"Demokratin har alltid rätt", utbrister Marika Sorja. Hon är upprörd. Sveket inom sannfinländarna känns som en spark i skrevet.

Sorja är styrelsemedlem i Sannfinländarnas ungdomsorganisation Finsk ungdom, och hon stödde Jussi Halla-aho i orförandevalet.

De gågna turbulenta dagarna har svidit i själen.

Man vill ju alltid tro det bästa om sina vänner.― Marika Sorja

- Jag var kanske blåögd, men detta att så många riksdagsmän bröt sig ut ur partiet och ingick en pakt med Sipilä och Orpo kom som en total överraskning, säger hon och tillägger att en del av dem som lämnade partiet var vad hon kallar "våra vänner".

Vänner med dem som stannade i Sannfinländarna, alltså.

- Jag vill inte nämna några namn. De vet själva vilka de är. De som ännu på lördagen skrattade med oss och umgicks med oss. Ja, kramades, till och med, suckar hon och inflikar att man ju alltid vill tro det bästa om sina vänner.

Propaganda och påhitt

- Jag och alla andra som blir kvar är för demokrati! Halla-aho valdes i ett demokratiskt val, att påstå annat är bara propaganda och påhitt, säger Marika Sorja.

Hon är arg över alla lögnaktiga påståenden som förekommit i offentligheten.

- Det var ingen nazigrupp som kom till mötet och tog över partiet! Sanningen är att det var åldringar, närvårdare, ingenjörer, unga och folk med alla tänkbara bakgrunder som röstade fram Jussi Halla-aho! Det kallas för demokrati, säger hon med eftertryck.

Bluffen riktas inte bara mot oss utan mot alla som röstat!― Marika Sorja

Och hon poängterar att det inte bara är sannfinländare som nu känner sig svikna.

- Det här är en stor bluff som riktas inte bara mot oss utan mot dem som röstat på Samlingspartiet och Centern också. Det är som en spark i skrevet på alla som röstat! Man gör bara inte så här!

Demokratin har alltid rätt

Sorja tror att det kommer att höjas många missnöjda röster över partigränserna.

- Det finns ju redan de som yttrat sitt missnöje. Wille Rydman, som tycks vara fiffigast i hela Samlingspartiet till exempel, har vågat protestera, säger hon.

Och hon understryker att det är fel utgångspunkt för en politiker att ifrågasätta röstningsresultat.

- Då utgår man ifrån att medborgarna är dumma i huvudet. När folket har röstat så är resultatet rätt. Demokratin har alltid rätt, säger Sorja.

Som politiker kan man inte utgå ifrån att medborgarna är dumma.― Marika Sorja

Nu hoppas hon på att de som stannar kvar i Sannfinländarna ska gå stärkta ur krisen.

- Jag hoppas att vi som blir kvar ska orka jobba dubbelt så hårt för våra mål. Och jag tror att då chocken lagt sig så kommer vi som har ryggrad att komma närmare varandra. Finsk ungdom ställer sig i alla fall enigt bakom Jussi Halla-aho.

I kvällens Obs debatt diskuteras moralen i den sannfinländska manövern. Se programmet på Yle Fem och Arenan på torsdag 15.6 kl 19:00.

Läs också

politik + politiker + EU-politik + invandrarpolitik + säkerhetspolitik + regeringspolitik + lönepolitik + politiska kriser + budgetpolitik + ekonomisk politik + socialpolitik + stimulanspolitik + migrationspolitik + kommunalpolitiker + politisk historia + politisk aktivitet + alkoholpolitik + pensionspolitik + internationell politik + politiska fångar + politiska utnämningar + politiska ledare + politiska ungdomsorganisationer + Finlands politik