Hoppa till huvudinnehåll

Misstänker att min kompis har anorexi

en uppskuren tomat på en talldrik
en uppskuren tomat på en talldrik Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012 anorexi,hälsa,sjukdomar,tomat,sex och sånt

Min kompis äter ingenting och blir bara smalare och smalare. Själv säger hon att hon äter tillräckligt, men jag misstänker att hon har anorexi. Vad ska jag göra för att hjälpa henne? Jag undrar också på vilket sätt anorexi/bulimi påverkar kroppen?

Man kan magra av andra orsaker än anorexi. Men om matbeteendet ändrar, och din kompis äter märkbart mindre än alla andra, samt om träningen ökar, då är det dags att se upp! Att prata med kompisen är aldrig fel, men det kan också leda till att hon blir arg så att kompisrelationen skadas. Kom ihåg att påminna henne om att du finns där och vill hjälpa. Det lönar sig också att involvera någon vuxen. Tala med skolhälsovårdaren, eller klassföreståndaren och gärna med kompisens föräldrar!

När man svälter långa tider kan det på lång sikt leda till osteoporos, dvs benskörhet, tänderna kan börja ramla ut, inre organ kan få olika skador och framför allt är det väldigt påfrestande för hjärtat. Människor som har utstått långa perioder av svält dör ofta tidigare och får oftare än andra allvarliga sjukdomar. Kroppen åldras också, kroniska anorektiker kan redan som 30-åringar ha en kropp som ser ut som en 60-årings. Om man i stället lider av bulimi och kräks våldsamt under en längre tid så störs den metaboliska balansen i kroppen. De olika mineralerna och näringsämnena hamnar i obalans, vilket kan vara oerhört tärande på hela det inre systemet. Man kan dö av långvarig bulimi då hjärtat inte klarar av de våldsamma uppkastningarna. Matstrupen kan också förstöras, och man kan då vara tvungen att operera in en konstgjord matstrupe. Magsyran sliter också på tändernas emalj.

Här kan du läsa en kort text skriven av Catharina Walldén om att övervinna anorexi: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/05/att-overvinna-en-atstorning

Hälsningar,
Karin Ågren-Hakala, skolhälsovårdare & Rasmus Lilja, psykolog vid HUS

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?