Hoppa till huvudinnehåll

Mobiltelefonen kan rädda ditt liv - fem tips för en nödsituation

Startbild för mobiltelefonen kan rädda ditt liv
Startbild för mobiltelefonen kan rädda ditt liv Bild: Yle Mobiltelefon,mobiltelefoner,digitala läromedel,digiträning

Telefonen är vanligtvis alltid med dig. Den är också ett utmärkt redskap i nödsituationer- bara den har tillräckligt med batteri. Här kommer några tips på hur du lättare kan få hjälp i nöd och också hjälpa andra.

1. Utan täckning eller är skärmen låst?

Du vet säkert redan om nödnumret 112. Men visste du att du kan ringa nödnumret trots att din telefon saknar täckning? Samtal till nödnumret dirigeras vanligen till ett nät som fungerar. Kommunikationsministeriet ger närmare information.

Mobiltelefonen är oftast låst och du behöver en kod eller ett säkerhetsmönster för att låsa upp den.
En låst skärm är heller inget hinder för ringa ett nödnummer. Längst ner på den låsta displayen finns en symbol eller en text, där det står nödsituation eller något liknande

Bild på en telefonskärm.
En Samsung-telefons låsskärm. Genom att trycka på den röda luren kan man ringa till 112. Bild på en telefonskärm. Bild: YLE Digitreenit,Nödnummer,mobiltelefoner,digiträning
Bild på en telefonskärm.
En Window-telefons låsskärm. Hätäpuhelu står för nödnummer Bild på en telefonskärm. Bild: YLE Digitreenit,Nödnummer,mobiltelefoner,digiträning
Skärmdump på nödsituationstexten i en iPhone telefon.
I en iPhone är också texten nödsituation nere till vänster på den låsta skärmen. Skärmdump på nödsituationstexten i en iPhone telefon. Bild: Charlotte Lindroos/Yle Mobiltelefoner och -apparater,nödsituationer,Nödnummer,digiträning

2. Har du redan en egen ICE person?

Bokstavskombination ICE står för (In Case of Emergency).
ICE-personen är vanligtvis en familjemedlem eller någon annan som man kan kontakta i en nödsituation. Du kan lägga till din egen ICE-person med till exempel ICE mamma.

Hur hittar man då den här ICE-personen om telefonen är låst? I de flesta smarttelefoner har ICE-numren en egen plats som man kommer åt också från en låst display.

Notera att Windows-telefonerna inte har en dylik funktion.

Av Android-telefoner finns det bland annat Samsung, LG, Huawei, Sony och OnePlus. Hur man lägger till en ICE-person varierar från märke till märke och från modell till modell. Men man börjar med att gå till Inställningar- > Egna uppgifter eller Kontaktuppgifter. I Samsung-telefonerna lägger du till en ICE-person i kontaktuppgifterna under grupperna:

Så här lägger du till en ICE-person:

bild på inställning för ICE personer i telefonen.
bild på inställning för ICE personer i telefonen. Bild: Katja Solla Yle Digitreenit,mobiltelefoner,digiträning
Skärmdump på ICE personer i en telefon.
Skärmdump på ICE personer i en telefon. Bild: Katja Solla/Yle Digitreenit,Mobiltelefoner och -apparater,räddningsverksamhet,digiträning
Skärmdump på ICE personer i en telefon.
Skärmdump på ICE personer i en telefon. Mobiltelefoner och -apparater,räddningsverksamhet,digiträning

Om du vill göra viktig hälsoinformation tillgänglig i händelse av ett nödläge kan du ställa in ditt medicinska ID i appen Hälsa på din iPhone. Till exempel om du har en sjukdom som det kan vara bra att veta om i ett nödläge.

Där kan du också lägga du till en ICE-person via SOS-uppgifterna som du kommer åt via hälsoprogrammet.

Skärmdump på Medicinskt ID från en iPhone.
I medicinskt ID kan du lägga till dina ICE personer Skärmdump på Medicinskt ID från en iPhone. nödnummer,Mobiltelefoner och -apparater,beredskap,digiträning

3. Ladda information i din låsskärm

Det gör ingenting att telefonen är låst om nödsituationspersonens telefonnummer syns på skärmen som ICE + numret.

I alla smarttelefoner kan du byta låsskärmsbild. Ett gammalmodigt men enkelt knep är följande:
Skriv kontaktnumret på ett papper till exempel som ICE +nummer. Ta själv en bild av det och lägg till det som skärmbild.

I iPhone telefoner är det enda sättet att få ett ICE nummer synligt i en låst skärm att sätta det som bakgrundsbild på skärmen.
Byt bild så här: Inställningar->Bakgrundsbild-> Välj bakgrundsbild.

I Android- och Windows-telefoner kan du skriva text bakgrundsbilden på skärmen.

I Windows-telefonerna funkar det genom att ladda ner en special gratisapplikation.

I Android- telefonerna får du ICE-numret och text till en låsskärm så här: (Det här exemplet är från en Samsung telefon.)

Inställningar
Min enhet
Låsskärm
Widgetar för låsskärm
Redigera personligt meddelande
Skriv ICE+ nummer

4. En nödvändig applikation: 112 Finland

Är din telefon proppfull med olika applikationer? Rensa bort de onödiga och ladda i stället ner gratis applikationen 112 Suomi.

Med hjälp av den ser nödcentralen var du befinner dig om du själv inte är säker på adressen.

Skärmdump på 112 applikationens platsinformation
112 Suomi applikationen visar dina koordinater Skärmdump på 112 applikationens platsinformation Bild: Katja Solla/Yle 112,Nödnummer,Mobiltelefoner och -apparater,digiträning

112 Suomi, som fungerar på svenska i en telefon som har svenska valt som språk, baserar sig på satellitpositionering som är betydligt mer exakt än andra alternativ. Med hjälp av satellit kan uppringaren lokaliseras med upp till ett tiotal meters noggrannhet.

Över en miljon finländare har redan laddat ner appen. Gör det också du. Det kan rädda liv.

Spara ditt eget telefonnummer i applikationen. Och vad som är viktigast: Kom i håg att ringa nödsamtal via 112 Finland applikationen. Applikationen kan söka din position också utan nätkontakt.

Appen använder telefonens nätuppkoppling för att skicka koordinaterna till var du befinner dig. Utan tillgång till internet fungerar den inte automatiskt. Koordinaterna visas ändå på mobilens skärm också utan nätuppkoppling, så att användaren själv kan berätta sin position.

Bli inte nervös om applikationen hänvisar dig tillbaka till telefonens skärm. Det här händer i Android och Windows-telefonerna. Därifrån är det sedan bara att ringa 112.

De jourhavande på nödcentralen rekommenderar att bekanta sig med appen på förhand- inte först i en nödsituation.

Telefon-appen 112 Finland visar också andra journummer som kan behövas.

Skärmdump på information om olika nödnummer från 112 applikationen.
I 112 Finland appen hittar du också andra journummer Skärmdump på information om olika nödnummer från 112 applikationen. Bild: Katja Solla/Yle Nödnummer,112,Mobiltelefoner och -apparater,digiträning

5. Beställ nyhetsbrev och varningar till din telefon

Officiella varningsmeddelanden får man tillsvidare inte till mobiltelefonen. Här är kommer ändå några bra tips:

Utrikesministeriets resemeddelanden

Via resemeddelanden får du information om olika länders säkerhetssituation. De publiceras med information från cirka 150 olika länder.

Du kan beställa ett eller flera länders senaste publikation eller prenumerera på ett specifikt lands information som textmeddelande.

Du kan beställa resemeddelanden per sms och få dem skickade till din telefon alltid när de uppdateras. Du kan också söka kontaktuppgifter till en ambassad och göra en reseanmälan per sms. Utrikesministeriet debiterar inte för tjänsten, du betalar bara de avgifter din operatör debiterar.

Beställ en kort rapport om säkerhetsläget i ett land:

Skriv i ett sms: PÅ RESA (t.ex. PÅ RESA INDONESIEN)
Fortlöpande prenumeration: Skriv i ett sms: BESTÄLL (t.ex. BESTÄLL INDONESIEN)

Avboka fortlöpande prenumeration: Skriv i ett sms: AVBESTÄLL (t.ex. AVBESTÄLL INDONESIEN)

Skicka textmeddelandet till numret 16 358

Du kan också göra en reseanmälan:

Utrikesministeriet eller ambassaden kan då lättare nå dig och ditt resesällskap ifall det uppstår någon form av kris.
Skriv i ett sms: PÅ RESA (t.ex. PÅ RESA 3–25.1.2016 NEW YORK 3 PERS HOTEL HILTON)

Resebyrån informerar gällande paketresor

Arrangören av en paketresa är skyldig att hjälpa resenärer i olika nöd eller olyckssitutioner. Därför skickar resebyråerna genast ut textmeddelanden om säkerhetssituationen i resemålet förändras. Dylika meddelanden får du utan att särskilt beställa dem.

Halkvarning för fotgängare

Halkvarningen för fotgängare som fungerat redan i flera år är tillsvidare dåligt känd bland befolkningen och den finns enbart på finska.

Du kan än så länge beställa ett textmeddelande om halk-läget i just din stad en specifik morgon endast i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä, Lahtis och Kuopio.

Textmeddelandet dimper ner om man tror att över hälften av de som bor i området upplever väglaget som väldigt halt

När det händer: Some vet och Some frågar

Använder du Facebook som app i telefonen? Facebook aktiverar sin Säkerhetskontroll när "en större grupp"publicerar inlägg från ett kris- eller olycksområde.

Om du är i området och har lokaliseringen på, frågar Facebook dig om du är i säkerhet.

Du kan svara Jag är i säkerhet eller Jag är inte i området. Dina Facebook vänner ser den här informationen.

Bild på en laddare och en telefon inför packning.
Om batteriet är tomt går det inte ens att ringa nödnumret. Se därför alltid till att packa med dig laddare när du ska åka på resa. Bild på en laddare och en telefon inför packning. Bild: YLE / Katja Solla Mobiltelefoner och -apparater,Batteriladdare,packande,Digitreenit,mobiltelefoner,kraftkällor,nödsituation

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix