Hoppa till huvudinnehåll

För mycket skolarbete - har tappat motivationen?

skolböcker, räknar, penna och häften på ett bord
skolböcker, räknar, penna och häften på ett bord Bild: © Kevin Britland / Alamy Stock Photo skolan (fenomen),studerande,Prov,sex och sånt

Jag är en 15-årig tjej, som alltid varit bra i skolan utan att behöva prestera extra mycket. Jag går nu på nian och vi har massor med projekt och prov samtidigt. Det känns som om man skulle drunkna i skolarbete och när jag har för mycket att göra klarar jag inte av att göra något alls. Därför lämnar jag in många projekt försent, och några har jag inte alls lämnat in. Jag har också haft väldigt ont i magen, troligtvis på grund av stress. Jullovet gör inte heller saker lättare, jag borde städa mitt rum som ser ut som efter ett bombnedslag. Efter julafton har jag massor av skolarbete jag borde göra under lovet. Det känns som att det är för mycket nu och jag är väldigt trött hela tiden. Vad ska jag göra?

Det låter som om du haft en höst full med mest skola och väldigt lite tid för dig själv. Att gå på nian kan redan i sig kännas tungt, då man förväntas söka sig vidare efter vårterminen, antingen till gymnasium eller yrkesutbildning. Du berättar att du överlag klarat dig bra i skolan, men att det nu helt enkelt blivit för mycket. Det låter även som om du tappat en del av motivationen någonstans på vägen. Det är inte så allvarligt, sådant händer oss alla i något skede. Det viktigaste är att försöka hålla sig medveten om situationen och inte låta ointresset ta över. Det är verkligen okej att prestera mindre under perioder, så länge du inte hamnar i en mer långvarig deppighet.

Jag hoppas att du nu under jullovet ger dig själv tid att vila och ta det lugnt, för det behöver du allra mest. När man är trött känns mycket oöverkomligt, även mindre saker, som att städa sitt rum. Då våra tankar börjar bli orimliga, är det dags att stanna upp och tänka om. Om du inte redan städat ditt rum, kanske du kan fråga om någon kunde hjälpa dig med en del av arbetet? Det kunde vara ett syskon, förälder eller vän. Skolarbetena känns förhoppningsvis lättare att ta itu med då du först fått sova ut och i lugn och ro haft tid att äta morgonmål. Prova först med dessa små knep,– det vill säga mycket vila, aktiviteter du själv gillar och god mat. Ifall den stressiga känslan hänger i under vårterminen, kan du söka upp någon i elevvårdsteamet, till exempel skolans kurator för att prata vidare.

Hälsningar,
Frida Westerback, ungdomshandledare

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?